Рецепти
Ќае на тетовски начин
Едноставен традиционален рецепт за вкусно печиво што е одлично за предјадење
ТИП НА РЕЦЕПТ
ПредјадењеТИП НА КУЈНА
Македонска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
6 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
65 - 120 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Брашно(1,5 Килограм)
Сол(2 Кафени лажици)
Шеќер(1 Кафена лажица)
Масло(2 Чаши)
Квасец(1 коцка )
Вода(750 милилитри млака )
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 120 минути
- Сите состојки се ставаат во еден сад и од нив се замесува мазно тесто.
- Тестото со остава да стаса. Кога ќе нарасне, се размесува еднаш и се остава повторно да нарасне.
- Потоа од тестото се кинат топчиња големи колку орев и се редат во намастена кружна тепсија едно до друго.
- Така наредените топчиња се оставаат да нараснат уште половина час, па се печат на 200 степени додека заруменат.
- Може пред да ги печете, одозгора да истурите смеса од три изматени јајца и 200 г издробено сирење.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во