Рецепти
Ќае на тетовски начин Ана Ѓорова

Едноставен традиционален рецепт за вкусно печиво што е одлично за предјадење

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Брашно(1,5 Килограм)

Сол(2 Кафени лажици)

Шеќер(1 Кафена лажица)

Масло(2 Чаши)

Квасец(1 коцка )

Вода(750 милилитри млака )

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 120 минути

  1. Сите состојки се ставаат во еден сад и од нив се замесува мазно тесто.
  2. Тестото со остава да стаса. Кога ќе нарасне, се размесува еднаш и се остава повторно да нарасне.
  3. Потоа од тестото се кинат топчиња големи колку орев и се редат во намастена кружна тепсија едно до друго.
  4. Така наредените топчиња се оставаат да нараснат уште половина час, па се печат на 200 степени додека заруменат.
  5. Може пред да ги печете, одозгора да истурите смеса од три изматени јајца и 200 г издробено сирење.
Пита со блитва и со коприва
Рибја чорба од пастрмка (посно)
Посни крокети со спанаќ
Чорба без масло
Рибја чорба од ослич
Лут зелник
Крокети од тиква и пармезан
Кнедли од крем сирење
Тарт со праз
Пита со кисела зелка
Пача
Пинџур со суви везени пиперки
Посна пита со праз
Домашна пита со зелка (посно)
Топчиња од палента
Потпечен карфиол
Топчиња од зеленчук
Ролнички со соја, праз и печурки
Праз во рерна со козјо сирење
Печен карфиол со сладок компир
Похувани буковки
Ќофтиња од карфиол
Туткана гибаница
Крем чорба од зеленчук
Солен куглов со шунка
Пита масленица
Куглов погача со сирење
Топчиња со блитва
Солени бомбици од сирење
Бабини кифлички

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: