Рецепти
Ќае на тетовски начин Ана Ѓорова

Едноставен традиционален рецепт за вкусно печиво што е одлично за предјадење

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Брашно(1,5 Килограм)

Сол(2 Кафени лажици)

Шеќер(1 Кафена лажица)

Масло(2 Чаши)

Квасец(1 коцка )

Вода(750 милилитри млака )

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 120 минути

  1. Сите состојки се ставаат во еден сад и од нив се замесува мазно тесто.
  2. Тестото со остава да стаса. Кога ќе нарасне, се размесува еднаш и се остава повторно да нарасне.
  3. Потоа од тестото се кинат топчиња големи колку орев и се редат во намастена кружна тепсија едно до друго.
  4. Така наредените топчиња се оставаат да нараснат уште половина час, па се печат на 200 степени додека заруменат.
  5. Може пред да ги печете, одозгора да истурите смеса од три изматени јајца и 200 г издробено сирење.
Баклава со јаболки
Лут зелник
Расолница
Колач со рогач
Лепчиња со лук и магдонос
Селско месо со чадено свинско
Свинско со праз
Мариниран ослиќ (посно)
Салата со компири и туна
Јагнешка чорба
Солени бомбици од сирење
Салата со урда и праз
Тава со карфиол и месо
Таан баклава
Печен ролат од свинско каре
Чорба од крап
Јагнешка чорба
Боранија со пилешко месо
Чорба од грав и чадена сланина
Крем бомбици
Гужвана баклава
Крем салата од пиперки и модри патлиџани
Зимница од везени пиперки
Јагнешко со бамји
Свечена слоевита салата
Шербет пита со јаболки
Бајадера со костени
Пита со фил од компир (посно)
Тава ориз на кочански начин
Телешка чорба

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: