Рецепти
Какао колач
Какако-колачот е совршен во комбинација со пенливи бели вина. Прелесен за приготвување, а превкусен!
ТИП НА РЕЦЕПТ
ДесертТИП НА КУЈНА
ИнтернационалниКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
10 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
5 - 35 минути
5
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Какао(4 Супени лажици)
Сода бикарбона(1-2 Кафени лажици)
Јогурт(2 Чаши)
Масло(1 Чаша)
Брашно(2 и пол Чаши)
Шеќер(1 чаша + 10 лажици )
Ванилин шеќер(1 )
Млеко(10 Супени лажици)
Путер(100 Грама)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 30 минути
- Две лажици какао се мешаат со една-две лажички сода бикарбона.
- Во истиот сад додаваме две чаши јогурт (отприлика 250 мл по чаша). Иста чаша масло, две и пол чаши брашно и една шеќер.
- Смесата се меша со миксер и се става во претходно намрсен сад со путер да се пече на 200 степени 20 минути.
- Во меѓувреме ставаме еден ванилин шеќер, две лажици какао, десет лажици шеќер, десет лажици млеко и 100 гр путер да се стопат.
- Откако ќе се испече колачот го оставаме да се излади, го сечеме на коцки и шербетот со какао го додаваме одозгора. Чекаме да впие пред да послужиме.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во