Рецепти
Карамел-крем со кокос
Карамел пудинг од кокос кој е многу вкусен и изгледа одлично
ТИП НА РЕЦЕПТ
ДесертТИП НА КУЈНА
ИнтернационалниКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Кокосово млеко(3 Децилитри)
Млеко(1 Децилитар)
Јајце(4 )
Шеќер(150 Грама)
Банана(2 )
Кокос(2 Супени лажици)
Лимон(1 )
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 50 минути
- Во еден сад растопете 100 г шеќер со 2 лажици вода и оставете го да се карамелизира.
- Поделете ја карамелата во 4 калапи за пудинг од 2 дл и распоредете ја по дното и рабовите.
- Загрејте го млекото во еден сад, заедно со млекото од кокос и останатиот шеќер. Кога шеќерот ќе се растопи, оставете ја смесата да се олади, додајте ги изматените јајца, исфилтрирајте ја смесата и поделете ја во калапите.
- Калапите ставете ги во поголем сад со вода и заедно ставете ги во рерна да се печат на 160 степени 35 минути.
- На крајот извадете ги калапите од тавата и оставете ги најмалку 2 часа во фрижидер за да се оладат.
- Пред сервирање, излупете ги бананите и исечете ги на кругови. Исцедете го лимонот и полијте ги бананите. Извалкајте ги во кокосот и сервирајте ги врз пудингот.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во