Рецепти
Карамелизирано свинско каре со праз
Свинско каре во сос со праз како идеја за неделниот ручек
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
ИнтернационалниКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
140 - 250 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Свинско каре(700 Грама)
Шеќер(20 Грама)
Праз(1 )
Корен од ѓумбир(4 цм )
Нишесте (пченкарен скроб)(1 Кафена лажица)
ПОДГОТОВКА
Овој рецепт се подготвува за помалку од 140 минути
- Посипете го шеќерпт на дното на еден сад и оставете го да се карамелизира на умерен оган.
- Кога ќе добие жолтеникаво-кафеава боја додајте 2 л топла вода и оставете ја да зоврие, додајте ги месото и 1 лажичка сол и 1 лажичка бибер.
- Оставете да се пржи 2 часа.
- Белиот дел од празот исечете го на тенки стапчиња. Кога месото ќе биде готово, извадете го од сосот од пржењето и држете го покриено на топло место.
- Процедете го сосот од пржењето и 2 дл од него ставете го во еден сад. Додајте ги ѓумбирот и празот и оставете ги да се пржат 5 минути.
- Зелениот дел од празот ситно исечкајте го и додајте го на сосот, заедно со скробот растворен во 2 лажици супа.
- Посолете го и оставете го да се згусне уште 2 минути на тивок оган. Мешајте ги повремено. Месото исечете ги на тенки парчиња и сервирајте го полеано со сосот.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во