Рецепти
Кнедли со говедско месо во сос од јогурт
Турски традиционален рецепт кој се нарекува ”Manti”, а се состои од полнети кнедли со месо, прелиени со сос од јогурт, кромид, црвен пипер и масло.
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
Турска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
СредноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Брашно(2 Чаши)
Сол(1/2 Кафена лажица)
Јајце(2 )
Вода(1/2 Кафена лажица)
Кромид(2 Главици)
Мелено говедско месо(225 Грама)
Бибер(1 Кафена лажица)
Билно масло(3 Супени лажици)
Црвен пипер(1 Супена лажица)
Црвен кромид(1 Супена лажица)
Јогурт(225 Грама)
Суво нане(1 Кафена лажица)
ПОДГОТОВКА
За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 60 минути
- Во поголем пластичен сад измешајте го брашното, солта, јајцата и водата и мешајте убаво со дланките. Ако има потреба додајте повеќе вода за поретка смеса. Покријте го тестото и оставете да отстои 30-тина минути.
- Кромидот ситно иечкајте го или изрендајте го и ставете го да отстои во цедалка. Кога ќе се исцеди, фрлете ја течноста, а кромидот измешајте го со меленото месо, сол и бибер. Мешајте убаво со лажица додека смесата целосно не се соедини.
- Отстоеното тесто поделете го на два дела. На набрашнета површина, расукајте ги на правоаголници, што е можно потенко. Со нож исечете го тестото на квадрати со димензии од 5 сантиметри.
- Во средината на секој квадрат ставете по 2 лажици од смесата со месо. Свиткајте ги краевите од тестото и убаво затворете го, а потоа на сите парчиња додајте им повеќе брашно за да не се лепат. Постапката повторете ја додека не се потроши тестото.
- Во големо тенџере на оган ставете солена вода и кога ќе зоврие, ставете ги парчињата подготвено тесто. Гответе ги 20-25 минути додека не омекнат и потоа исцедете ги.
- Во меѓувреме загрејте го маслото и ставете го црвениот пипер. Промешајте 1-2 минути само колку маслото да се обои, внимавајте да не се изгори.
- Исечканиот црвен кромид измешајте го со јогуртот и оставете го во сад настрана.
- Пред послужување, ставете врз готовите парчиња тесто од јогуртот и одозгора полијте ги со врело масло и црвен пипер и наросете малку суво нане.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во