Рецепти
Ќофтиња со кари сос
Ќофтиња од телешко месо во одличен сос од зеленчук и кари
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
ИнтернационалниКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
5 - 35 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Телешко мелено месо(500 Грама)
Суво грозје(1 Супена лажица)
Морков(1 )
Кромид(1 Главица)
Целер(1 страк со листови )
Јајце(2 )
Рендан кашкавал(20 Грама)
Бистра зеленчукова супа(1/2 Литар)
Павлака(2,5 Децилитри)
Кари во прав(1-2 Супени лажици)
Путер(20 Грама)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 35 минути
- Ставете го сувото грозје да омекне во вода.
- Кромидот излупете го, исчистете ги и ситно исечкајте ги целерот и морковите.
- Измијте ја блитвата, варете ја кратко во солена и зовриена вода, исцедете ја и исечкајте ја. Пржете ја со зеленчукот на путер.
- Тргнете ја од оган, додајте го месото, измешајте ја смесата и оставете ја да се олади.
- Додајте ги јајцата, кашкавалот, исцеденото суво грозје, солта и биберот, па измешајте ја смесата. Од неа направете ќофтиња и варете ги во врелата супа 10 минути.
- Загрејте ја павлаката со малку сол и кари. Извадете ги ќофтињата со лажица цедалка, посипете ги со исечканите листови целер и сервирајте ги со сосот.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во