Рецепти
Ќофтиња со кари сос Ана Ѓорова

Ќофтиња од телешко месо во одличен сос од зеленчук и кари

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Телешко мелено месо(500 Грама)

Блитва

Суво грозје(1 Супена лажица)

Морков(1 )

Кромид(1 Главица)

Целер(1 страк со листови )

Јајце(2 )

Брашно

Рендан кашкавал(20 Грама)

Бистра зеленчукова супа(1/2 Литар)

Павлака(2,5 Децилитри)

Кари во прав(1-2 Супени лажици)

Путер(20 Грама)

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 35 минути

  1. Ставете го сувото грозје да омекне во вода.
  2. Кромидот излупете го, исчистете ги и ситно исечкајте ги целерот и морковите.
  3. Измијте ја блитвата, варете ја кратко во солена и зовриена вода, исцедете ја и исечкајте ја. Пржете ја со зеленчукот на путер.
  4. Тргнете ја од оган, додајте го месото, измешајте ја смесата и оставете ја да се олади.
  5. Додајте ги јајцата, кашкавалот, исцеденото суво грозје, солта и биберот, па измешајте ја смесата. Од неа направете ќофтиња и варете ги во врелата супа 10 минути.
  6. Загрејте ја павлаката со малку сол и кари. Извадете ги ќофтињата со лажица цедалка, посипете ги со исечканите листови целер и сервирајте ги со сосот.
Јафа бомбици
Овошен киноа појадок
Сиров чоколаден тарт
Кремаста паста со печурки без масло
Овесни палачинки со банана
Банана залчиња
Ванила бомбици
Колачиња со банана и урми
Шеќерни прженки
Салата со соја и шампињони
Шарена обланда
Смути од јапонски јаболки и круши
Ролат од локум (посно)
Бели топчиња
Експрес-пилешко со зеленчук
Сусам топчиња
Пилешки џигер во пиво
Колачиња зелени елки
Пилешко со лимон
Кнедли од крем сирење
Енергетски залчиња од тиква
Смути со киви и банани
Ролат со кокос
Салата со макарони, сланина и зеленчук
Крем салата со колбаси
Пинџур со суви везени пиперки
Малиџано салата
Чоколаден чиа пудинг со портокал
Топчиња од палента
Чај со јаболко

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: