Рецепти
Кокос торта
Вкусна и лесна бела торта за љубителите на кокосот
ТИП НА РЕЦЕПТ
ДесертТИП НА КУЈНА
ИнтернационалниКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
10 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Јајце(6 )
Шеќер(250 грама + 15 лажици )
Кокос(100 Грама)
Брашно(100 грама + 4 лажици )
Прашок за печиво(1/2 )
Млеко(1 литар + 200 милилитри )
Пудинг од ванила(2 Пакувања)
Маргарин(125 Грама)
Слатка павлака(200 Милилитри)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 50 минути
Кора:
- Белките од јајца се матат и се додаваат 250 грама шеќер, 50 грама кокос, 100 грама брашно и печивото.
- Смесата убаво се меша со лажица и се претура во соодветен сад, па се пече на 200 степени и потоа се намалува на потивко.
- Печената кора се вади од садот, се остава да се излади и се полива со 200 милилитри врело млеко.
Фил:
- Жолчките се матат и се додаваат двете пакувања пудинзи, 4 лажици брашно, 15 лажици шеќер и 1 литар млеко.
- Се прави фил и откако ќе се олади, се меша со маргаринот и со слатката павлака (не се мати со миксер).
- Тортата се филува и одозгора се наросува со мелени ореви или лешници по желба.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во