Рецепти
Колач медено срце
Едноставен и брз десерт
ТИП НА РЕЦЕПТ
ДесертТИП НА КУЈНА
Балканска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Брашно(3.5 Чаши)
Масло(2 Супени лажици)
Шеќер(2 Чаши)
Млеко(500 Милилитри)
Сода бикарбона(1 Кафена лажица)
Цимет(1 Кафена лажица)
Џем од шипки(8 Супени лажици)
Црно чоколадо(100 Грама)
Маргарин(100 Грама)
ПОДГОТОВКА
Овој рецепт се подготвува за помалку од 45 минути
- Брашното се просејува. Во него додајте го шеќерот, содата бикарбона, циметот, млекото и џемот и убаво промешајте.
- Тавата за печење намачкајте ја со масло и малку набрешнете ја, па потоа истурете ја смесата.
- Ставете ја да се пече 20 минути на 180 степени.
- Извадете го колачот од рерна за да го ставите преливот.
- Прво намачкајте го со џем од шипки, па потоа прелијте го со стопената чоколада со маргарин.
- Исечете го колачот на коцки и уживајте.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во