Рецепти
Колач од сливи и сончоглед Ана Ѓорова

Вкусен десерт од свежи сливи и семки сончоглед

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Слива(1.5 Килограм)

Брашно(300 Грама)

Квасец(20 Грама)

Млеко(1.25 Децилитар)

Шеќер(1 Супена лажица)

Сол(1 Прстофат)

Јајце(1 )

Путер(60 Грама)

Сончоглед(60 Грама)

ПОДГОТОВКА

За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 50 минути

  1. Во длабок сад ставете брашно, во средина на брашното исечкајте квасец, додајте млеко, 1 лажица шеќер и измешајте со дланките. Оставете го тестото на топло место 10-тина минути.
  2. Потоа додајте јајце, путер и прстофат сол, па замесете тесто. Изработете го тестото добро, така што ќе биде меко и ќе се одвојува од ѕидот на садот. Прекријте со кујнска крпа и оставете на топло да стаса.
  3. Во меѓувреме измијте ги сливите, отстранете ги семките и исечете ги на половина.
  4. Тестото замесете го уште еднаш, расукајте го у ставете го во тепсија.
  5. Додајте ги сливите и оставете го тестото да отстои уште 15-тина минути, а потоа печете во загреана рерна на 200°C околу 30 минути.
  6. Во меѓувреме пропржете ги семките сончоглед без додавање на масло и наросете врз готовиот колач.
Банана лепче
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Туна ќофтиња
Здрава проја со тиквички
Посни колачи со локум
Тарт со џем од малини
Баклава со јаболки
Пилешки дроб и срца
Пита со блитва и со коприва
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Посни крокети со спанаќ
Погачки со џем од сливи
Торта со јаболки и бисквити
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Посни медени колачи
Пита со карамелизирана тиква
Овесни колачиња
Тартуфи со суви сливи
Евтин колач со јаболко (посно)
Ќофтиња со праз
Потпечени ќофтиња со кашкавал
Колач со круши и бадеми
Оревки
Пилешка тава со сланина
Тава со брокула и прокељ
Чорба без масло
Рибја чорба од ослич
Овесни барови со јаворов сируп

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: