Рецепти
Колач од сливи и сончоглед Ана Ѓорова

Вкусен десерт од свежи сливи и семки сончоглед

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Слива(1.5 Килограм)

Брашно(300 Грама)

Квасец(20 Грама)

Млеко(1.25 Децилитар)

Шеќер(1 Супена лажица)

Сол(1 Прстофат)

Јајце(1 )

Путер(60 Грама)

Сончоглед(60 Грама)

ПОДГОТОВКА

За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 50 минути

  1. Во длабок сад ставете брашно, во средина на брашното исечкајте квасец, додајте млеко, 1 лажица шеќер и измешајте со дланките. Оставете го тестото на топло место 10-тина минути.
  2. Потоа додајте јајце, путер и прстофат сол, па замесете тесто. Изработете го тестото добро, така што ќе биде меко и ќе се одвојува од ѕидот на садот. Прекријте со кујнска крпа и оставете на топло да стаса.
  3. Во меѓувреме измијте ги сливите, отстранете ги семките и исечете ги на половина.
  4. Тестото замесете го уште еднаш, расукајте го у ставете го во тепсија.
  5. Додајте ги сливите и оставете го тестото да отстои уште 15-тина минути, а потоа печете во загреана рерна на 200°C околу 30 минути.
  6. Во меѓувреме пропржете ги семките сончоглед без додавање на масло и наросете врз готовиот колач.
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Здрава проја со тиквички
Тарт со џем од малини
Шеќерни прженки
Пита со блитва и со коприва
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Посни крокети со спанаќ
Овесни колачиња
Тартуфи со суви сливи
Оревки
Сусам топчиња
Лут зелник
Тарт со вишни
Крокети од тиква и пармезан
Кнедли од крем сирење
Француско „селско“ месо
Кнедли од џигер
Енергетски залчиња од тиква
Тарт со праз
Пита со кисела зелка
Чај со брусница и зачини
Посна пита со праз
Домашна пита со зелка (посно)
Топчиња од палента
Потпечен карфиол
Здраво чоколадно лепче
Ленени погачици
Чоколадни брауни од тиква
Брза пита од тиква

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: