Рецепти
Колач со суво грозје Ана Ѓорова

Празничен англиски колач кој се подготвува многу едноставно, а е одличен за со шолја топол чај

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Јајце(4 )

Шеќер(140 Грама)

Рендана кора од портокал(малку )

Бадеми(50 Грама)

Суво грозје(100 Грама)

Црно чоколадо(50 Грама)

Брашно(140 Грама)

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 60 минути

  1. Шеќерот и жолчките мешајте ги долго или матете ги со миксер додека смесата добро се згусне.
  2. Бадемите не ги лупете и малку пропржете ги во тава без масло. Потоа оладете ги и исечете ги на листови.
  3. Белките од јајце изматете ги со миксер во цврст снег.
  4. Во садот со матените жолчки додајте рендана кора од портокал, бадемите, сувото грозје, брашното, чоколадото (кое претходно го искршивте на коцкички) и снегот од белки.
  5. Целата смеса нежно промешајте ја со лажица и ставете ја во набрашнет и намастен четвртаст калап, па печете ја околу 40 минути на 180-190 степени.
  6. Печениот колач оставете го да се подолади, посипете го со шеќер во прав, исечете го на парчиња и послужете го ладен.
Сиров чоколаден тарт
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Весела торта
Колачиња со банана и урми
Посни колачи со локум
Пуслици со ореви
Тарт со џем од малини
Баклава со јаболки
Шарена обланда
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Погачки со џем од сливи
Торта со јаболки и бисквити
Ролат од локум (посно)
Посни медени колачи
Пита со карамелизирана тиква
Тартуфи со суви сливи
Евтин колач со јаболко (посно)
Бели топчиња
Колач со круши и бадеми
Оревки
Сусам топчиња
Колачиња зелени елки
Цимет ѕвездички
Овошна векна
Тарт со вишни
Интегрален колач од јаболки
Кростата од бадеми со мармалад
Торта фантазија
Ролат со кокос

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: