Рецепти

Колач со суво грозје
Празничен англиски колач кој се подготвува многу едноставно, а е одличен за со шолја топол чај
ТИП НА РЕЦЕПТ
ДесертТИП НА КУЈНА
ЕвропскиКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
12 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Јајце(4 )
Шеќер(140 Грама)
Рендана кора од портокал(малку )
Бадеми(50 Грама)
Суво грозје(100 Грама)
Црно чоколадо(50 Грама)
Брашно(140 Грама)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 60 минути
- Шеќерот и жолчките мешајте ги долго или матете ги со миксер додека смесата добро се згусне.
- Бадемите не ги лупете и малку пропржете ги во тава без масло. Потоа оладете ги и исечете ги на листови.
- Белките од јајце изматете ги со миксер во цврст снег.
- Во садот со матените жолчки додајте рендана кора од портокал, бадемите, сувото грозје, брашното, чоколадото (кое претходно го искршивте на коцкички) и снегот од белки.
- Целата смеса нежно промешајте ја со лажица и ставете ја во набрашнет и намастен четвртаст калап, па печете ја околу 40 минути на 180-190 степени.
- Печениот колач оставете го да се подолади, посипете го со шеќер во прав, исечете го на парчиња и послужете го ладен.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во