Рецепти
Компири во кремаст сос
Печени компири со кремаст сос од павлака, лук, сирење и колбас на кои нема да може да одолеете
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
ИнтернационалниКОМПЛЕКСНОСТ
СредноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
65 - 120 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Колбас(чаен 250 грама )
Кашкавал(250 Грама)
Маргарин(100 Грама)
Рузмарин(1 Гранче)
Лук(1/4 Кафена лажица)
Сусам(50 Грама)
Сирење(топено 4 парчиња )
Павлака(неутрална 200 мл )
Јогурт(200 Милилитри)
Компир(1 килограм поситни )
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 80 минути
- Компирите исечете ги на половина по должина и ставете ги во огноотпорен сад намастен со маргарин.
- Преостанатиот маргарин исечкајте го и нанесете го врз компирите, наросете сусам, па печете 40 минути на 200°C.
- Во меѓувреме во тенџере на оган ставете ги павлаката и јогуртот.
- Додајте го и топеното сирење и мешајте со жица додека смесата се соедини и растопи.
- Додајте ги изренданиот кашкавал и сечканиот колбас, лукот, рузмаринот и добро измешајте.
- Компирите, по 40 минути печење, извадете ги од рерна, прелијте ги со сосот и допечете ги уште 30 минути.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во