Рецепти
Компот од кајсии со ѓумбир и ванила Ана Ѓорова

Ароматичен компот од свежи кајсии

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Кајсија(1.5 Килограм)

Јаболков оцет(5 Супени лажици)

Шеќер(400 Грама)

Ѓумбир(3 Парчиња)

Ванила стапче(2 )

ПОДГОТОВКА

За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 60 минути

  1. Кајсиите убаво измијте ги (употребувајте само зрели и неоштетени плодови), преполовете ги и извадете им ги семките. Распоредете ги во чисти, стаклени тегли.
  2. Во тенџере на оган ставете 1 литар вода, јаболков оцет, шеќер, исечкан ѓумбир и ванила. Откако ќе зоврие водата, гответе неколку минути и тргнете од оган.
  3. Смесата прелијте ја врз кајсиите во теглите. Внимавајте да во секоја тегла има подеднаква количина.
  4. Потоа секоја тегла замотајте ја во крпа, ставете ги една по една во лонец и прелијте ги со ладна вода до половина на теглите. Откако водата ќе зоврие, оставете да се пастеризира 20 минути.
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Весела торта
Тарт со џем од малини
Дроб во кошулица
Пита со блитва и со коприва
Посни крокети со спанаќ
Погачки со џем од сливи
Пита со карамелизирана тиква
Динстано месо со печурки
Лут зелник
Лазањи со болоњезе сос
Тарт со вишни
Кнедли од џигер
Интегрален ориз со пилешко и со шампињони
Пита со кисела зелка
Пача
Триаголници со јаболки и ореви
Посна сарма со праз и шампињони
Домашна пита со зелка (посно)
Тробоен куглов
Селско месо со чадено свинско
Свинско со праз
Печени компири со говедско месо
Колач од дуњи
Ролнички со соја, праз и печурки
Кокос коцки
Лимон-колач
Штрудлички со јаболко (посно)
Туткана гибаница

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: