Рецепти
Компот од кајсии со ѓумбир и ванила
Ароматичен компот од свежи кајсии
ТИП НА РЕЦЕПТ
ДесертТИП НА КУЈНА
Бабина кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
СредноСЕРВИРАЊЕ
12 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Кајсија(1.5 Килограм)
Јаболков оцет(5 Супени лажици)
Шеќер(400 Грама)
Ѓумбир(3 Парчиња)
Ванила стапче(2 )
ПОДГОТОВКА
За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 60 минути
- Кајсиите убаво измијте ги (употребувајте само зрели и неоштетени плодови), преполовете ги и извадете им ги семките. Распоредете ги во чисти, стаклени тегли.
- Во тенџере на оган ставете 1 литар вода, јаболков оцет, шеќер, исечкан ѓумбир и ванила. Откако ќе зоврие водата, гответе неколку минути и тргнете од оган.
- Смесата прелијте ја врз кајсиите во теглите. Внимавајте да во секоја тегла има подеднаква количина.
- Потоа секоја тегла замотајте ја во крпа, ставете ги една по една во лонец и прелијте ги со ладна вода до половина на теглите. Откако водата ќе зоврие, оставете да се пастеризира 20 минути.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во