Рецепти
Кошнички со вишни
Вкусни колачиња со шербет од вишни кои се одличен десерт за секаква пригода
ТИП НА РЕЦЕПТ
ДесертТИП НА КУЈНА
ИнтернационалниКОМПЛЕКСНОСТ
СредноСЕРВИРАЊЕ
12 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Вода(1 чаша млака (за кората) )
Шеќер(1 чаша (за кората) )
Масло(1/2 чаша (за кората) )
Џем од кајсии(или друг 1,5 лажица (за кората) )
Гриз(5 лажици (за кората) )
Прашок за печиво(1/2 (за кората) )
Ванилин шеќер(1/2 (за кората) )
Сода бикарбона(1/2 лажичка (за кората) )
Брашно(1 чаша (за кората) )
Вода(200 милилитри (за филот) )
Вишни(200 грама (за филот) )
Шеќер(200 грама (за филот) )
Пудинг од ванила(2 )
Вода(300 Милилитри)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 40 минути
- Во сад додаваме 1 чаша млака вода, па го додаваме шеќерот и мешаме со лажица.
- Потоа едно по едно ги додаваме маслото, џемот, гризот, печивото, ванилиниот шеќер, содата и брашното. Сето ова го мешаме со лажица додека добиеме хомогена смеса.
- Смесата ја оставаме да отстои додека да се загрее рерната (ја загреваме на 200 степени).
- Кошничките за мафини ги полниме со смесата до половина. Печеме на 200 степени околу 5 минути, па намалуваме постепено на 170 степени, потоа и на 150 степени.
- Филот го приготвуваме кога тестото во кошничките ќе биде сосема ладно: ставаме 200 мл вода и 200 г шеќер да вријат на тивок оган околу 10 минути. Потоа ги додаваме вишните (без семки) заедно со сокот што го пуштиле и тоа заедно да врие околу 10 минути на тивок оган.
- За тоа време во 300 мл вода разматуваме 2 пудинга од ванила и смесата ја додаваме во вишните. Вариме додека добиеме густа смеса со убава црвена боја.
- Од врелиот фил со лажица ставаме врз ладното тесто во кошничките.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во