Рецепти
Крем колач со банани
Кремаст и сочен колач со свежи банани, пудинг и крем банани што ќе ви стане омилен
ТИП НА РЕЦЕПТ
ДесертТИП НА КУЈНА
Бабина кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
СредноСЕРВИРАЊЕ
12 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
65 - 120 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Јајце(6 )
Шеќер(200 грама + 4 лажици )
Алкохолен оцет(1 Супена лажица)
Брашно(6 Супени лажици)
Млеко(600 Милилитри)
Пудинг од ванила(1 Пакување)
Крем банана(8 )
Банана(5 )
Маргарин(250 Грама)
Лимон(1 )
Шлаг во прав(1 Пакување)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 90 минути
- Белките матете ги со миксер и постепено додавајте 200 г шеќер. Потоа додајте го оцетот и матете додека шеќерот се растопи.
- Изматените белки нанесете ги во тава обложена со хартија за печење и печете 60 минути во рерна на 150 степени.
- Во тенџере на оган ставете 500 мл млеко, 4 лажици шеќер и жолчките и мешајте со жица.
- Додајте ги брашното и прашокот за пудинг и непрекинато мешајќи варете додека кремот ја добие потребната густина. Оставете целосно да се олади.
- Во друг сад изматете го маргаринот со миксер додека да стане пенест.
- Додајте го изладениот крем и матете додека смесата се соедини.
- Крем бананите исечкајте ги на парчиња, додајте ги во садот и мешајте со лажица да се соедини филот.
- Врз печената кора нанесете го филот и кругови банана (претходно потопете ги во сад со сок од 1/2 лимон за да не потемнат).
- Во сад со миксер изматете 100 мл млеко и пакувањето прашок за шлаг додека добиете цврст шлаг, па нанесете го врз колачот.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во