Рецепти
Крем супа од тиква и компир
Есенски специјалитет што мора да го испробате
ТИП НА РЕЦЕПТ
ПредјадењеТИП НА КУЈНА
ВегетаријанскиКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Мускатна тиква(долгнавеста 600 грама )
Компир(300 Грама)
Морков(1 поголем )
Павлака(150 Грама)
Вегета(2 Супени лажици)
Сол(1/2 Кафена лажица)
Маслиново масло(3 Супени лажици)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 60 минути
- Тиквата, компирите и морковот се лупат и добро се мијат.
- Исчистената тиква и морковот се рендаат на крупно ренде, а компирите се сечкаат на ситни коцкички.
- Исечканиот зеленчук се става во тенџере, се зачинува со вегета, сол и се додава вода колку да ги покрие состојките.
- Откако ќе зоврие, се вари уште 15 минути на умерен оган.
- Супата се остава да се олади, па се додаваат павлаката, копарот и маслиновото масло.
- Целата содржина во тенџерето се блендира со рачен блендер и супата се служи со масло од тиква и со семки од тиква.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во