Рецепти
Крем супа од тиква и компир Ана Ѓорова

Есенски специјалитет што мора да го испробате

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Мускатна тиква(долгнавеста 600 грама )

Компир(300 Грама)

Морков(1 поголем )

Павлака(150 Грама)

Вегета(2 Супени лажици)

Сол(1/2 Кафена лажица)

Маслиново масло(3 Супени лажици)

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 60 минути

  1. Тиквата, компирите и морковот се лупат и добро се мијат.
  2. Исчистената тиква и морковот се рендаат на крупно ренде, а компирите се сечкаат на ситни коцкички.
  3. Исечканиот зеленчук се става во тенџере, се зачинува со вегета, сол и се додава вода колку да ги покрие состојките.
  4. Откако ќе зоврие, се вари уште 15 минути на умерен оган.
  5. Супата се остава да се олади, па се додаваат павлаката, копарот и маслиновото масло.
  6. Целата содржина во тенџерето се блендира со рачен блендер и супата се служи со масло од тиква и со семки од тиква.
Банана лепче
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Туна ќофтиња
Здрава проја со тиквички
Посни колачи со локум
Тарт со џем од малини
Баклава со јаболки
Пилешки дроб и срца
Пита со блитва и со коприва
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Посни крокети со спанаќ
Погачки со џем од сливи
Торта со јаболки и бисквити
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Посни медени колачи
Пита со карамелизирана тиква
Овесни колачиња
Тартуфи со суви сливи
Евтин колач со јаболко (посно)
Ќофтиња со праз
Потпечени ќофтиња со кашкавал
Колач со круши и бадеми
Оревки
Пилешка тава со сланина
Тава со брокула и прокељ
Чорба без масло
Рибја чорба од ослич
Овесни барови со јаворов сируп

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: