Рецепти
Кременадли во сос Ана Ѓорова

Сочни кременадли со богат, пикантен вкус, густ сос и пире како прилог

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Свински кременадли(4 )

Кромид(1 Главица)

Лук(2 Чешниња)

Кисели краставички(2 )

Коцка за супа-говедскa(1 )

Путер(70 Грама)

Пире во прав(1 Пакување)

Доматно пире(0.5 Супена лажица)

Буковец(0.5 Супена лажица)

Бело вино(1 Децилитар)

Вода(5 Децилитри)

Сол(1 Прстофат)

Бибер(1 Прстофат)

Брашно(0.5 Чаша)

ПОДГОТОВКА

За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 40 минути

  1. На даската за сечење ги редиме кременадлите и ги посолуваме од двете страни, ги наросуваме со бибер и ги толчиме со дрвен чук.
  2. Во подлабока тава на оган ставаме 20 грама путер да се растопи.
  3. Кременадлите ги валкаме во брашно и ги редиме во тавата да се пржат 6 – 7 минути на силен оган, а потоа го намалуваме огнот и пржиме уште 15тина минути превртувајќи ги од двете страни.
  4. Во меѓувреме на оган ставаме тенџере со 5 дл вода и ја додаваме коцката за супа.
  5. Кромидот, лукот и киселите краставички ситно ги сечкаме и ги ставаме во посебни садови настрана.
  6. Во тавата кај што се пржеа кременадлите го додаваме кромидот и промешуваме, а испржените кременадли ги префрламе во друга тава и ги поклопуваме со капак. Откога кромидот ќе омекне, го додаваме лукот, промешуваме и додаваме малку вода и белото вино, а потоа и парчињата кисели краставички.
  7. Убаво промешуваме и ја додаваме готовата супа, буковец, доматно пире, сол и бибер. Оставаме да се динста смесата.
  8. Откако течноста во тавата ќе изврие и сосот ќе се згусне, ги додаваме испржените кременадли.
  9. На оган ставаме тенџере со вода и посолуваме. Додаваме 20 грама путер, а преостанатиот путер го додаваме во тавата со кременадлите.
  10. Кога ќе зоврие водата во тенџерето, го додаваме пирето во прав и мешаме со жица за матење. Кога пирето ќе згусне, го тргаме од оган.
  11. Кременадлите откако убаво ќе впијат од сосот во тавата ги послужуваме на чинија заедно со пирето од компири. Декорираме со парчиња праз и магдонос, а кременадлите ги преливаме со преостанатиот сос. Добар апетит!
Јафа бомбици
Банана лепче
Ванила бомбици
Колачиња со банана и урми
Пилешки дроб и срца
Рибја чорба од пастрмка (посно)
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Динстани јунешки ребра
Ќофтиња со праз
Потпечени ќофтиња со кашкавал
Експрес-пилешко со зеленчук
Пилешка тава со сланина
Тава со брокула и прокељ
Динстано месо со печурки
Пилешки џигер во пиво
Чорба без масло
Рибја чорба од ослич
Лазањи со болоњезе сос
Пилешко со лимон
Вкусна димена салама
Потпечена зелка со наут
Интегрален ориз со пилешко и со шампињони
Вегетаријански плескавици
Тава со свинско месо и печурки
Крем салата со колбаси
Пинџур со суви везени пиперки
Малиџано салата
Тестенини со сос од туна
Лепчиња со лук и магдонос

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: