Рецепти
Кростата со кокос и чоколадо
Вкусен колач со фил од кокос и чоколадна глазура што ќе го обожавате
ТИП НА РЕЦЕПТ
ДесертТИП НА КУЈНА
Италијанска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
СредноСЕРВИРАЊЕ
8 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Брашно(250 грама за тестото )
Путер(125 грама за тестото )
Вода(100 мл или повеќе по потреба за тестото )
Шеќер(70 грама за тестото )
Жолчка од јајце(2 за тестото )
Сол(прстофат за тестото )
Рендана кора од лимон(1/2 лажичка за тестото )
Кокос(1 лажица за филот )
Шеќер(150 грама за филот )
Путер(150 грама за филот )
Јајце(3 за филот )
Слатка павлака(1 децилитар за глазурата )
Црно чоколадо(150 грама за глазурата )
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 60 минути
Тесто
- Во сад се мешаат брашното, прстофат сол, малку рендана кора од лимон и шеќерот, па се прави длабнатина во средината и се додаваат путерот, омекнат и исечен на коцки, жолчките од јајце и водата.
- Смесата убаво се меша, се мати со миксер додека да добие малку кремаст состав, а потоа се префрла на набрашнета површина, се додава уште брашно по потреба за да се замеси средно тврдо тесто.
- Тестото убаво се изработува со рацете, постепено му се додава од брашното за да не се лепи, а потоа се става во проѕирна фолија и се остава во фрижидер 1 час.
Фил
- Путерот (претходно извадете го од фрижидер за да омекне на собна температура) исечкајте го на коцки и со миксер пенасто изматете го.
- Додајте го шеќерот, потоа 1 жолчка, па 2 јајца и матете со миксерот непрекинато.
- На крај додајте го кокосот и измешајте добро да се соединат состојките.
Финална постапка
- Округла тава се премачкува со путер и се набрашнува.
- Врз неа се растегнува тестото, така што на краевите ќе биде малку задебелено и нагоре. Површината на тестото избодете ја со виљушка.
- Додајте го филот и добро премачкајте.
- Печете во рерна на 180 степени околу 40 минути.
- Оставете го тестото да се олади, а во меѓувреме растопете го чоколадото со слатката павлака на тивок оган.
- Прелијте ја кростатата со чоколадо и оставете ја во фрижидер (најдобро преку ноќ) да се олади и стврдне глазурата.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во