Рецепти
Куглоф со афион и лимон Ана Ѓорова

Едноставен колач со освежителен вкус

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Брашно(1,5 Чаша)

Шеќер(1 Чаша)

Мелени ореви(100 Грама)

Афион(100 Грама)

Рендана кора од лимон(од 1-2 )

Прашок за печиво(1 )

Јајце(3 големи )

Млеко(3/4 Чаша)

Билно масло(1/2 Чаша)

Сол(малку )

Ванилин шеќер(1 )

Црно грозје(и бело грозје )

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 55 минути

  1. Шеќерот и јајцата изматете ги со миксер.
  2. Додајте ги преостанатите состојки и продолжете со матењето.
  3. Смесата изтурете ја во долгнавест калап премачкан со масло и попрскан со брашно.
  4. Грозјето убаво измијте го, потоа зрната наредете ги врз колачот. Зрната веднаш ќе потонат и на испечениот колач ќе се гледаат на спротивната страна.
  5. Печете во претходно загреана рерна на 180°C околу 45 минути.
  6. Оставете го колачот да се олади неколку минути, па превртете го калапот.
  7. Колачот исечете го откако ќе се излади.
Банана лепче
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Туна ќофтиња
Здрава проја со тиквички
Посни колачи со локум
Тарт со џем од малини
Баклава со јаболки
Пилешки дроб и срца
Пита со блитва и со коприва
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Посни крокети со спанаќ
Погачки со џем од сливи
Торта со јаболки и бисквити
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Посни медени колачи
Пита со карамелизирана тиква
Овесни колачиња
Тартуфи со суви сливи
Евтин колач со јаболко (посно)
Ќофтиња со праз
Потпечени ќофтиња со кашкавал
Колач со круши и бадеми
Оревки
Пилешка тава со сланина
Тава со брокула и прокељ
Чорба без масло
Рибја чорба од ослич
Овесни барови со јаворов сируп

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: