Рецепти
Куглов од ореви Ана Ѓорова

Куглов колач од интегрално брашно, суво грозје и сечкани ореви. Одличен десерт за со кафето.

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Интегрално пченично брашно(400 Грама)

Пченкарно брашно(100 Грама)

Суво грозје(100 Грама)

Сечкани ореви(250 Грама)

Јајце(1 )

Мед(2 Супени лажици)

Масло(2 Супени лажици)

Квасец(30 Грама)

Сол

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 80 минути + 2 часа за тестото да стаса

  1. Свежиот квасец издробете го и растопете го со малку млака вода, па помешајте го со лажица интегрално брашно и оставете го да отстои половина час.
  2. Во меѓувреме сувото грозје потопете го во вода и исцедете го, оревите ситно исечкајте ги и измешајте ги со ванилата.
  3. Во еден сад измешајте ги јајцето, маслото, медот и матете со жица. Постепено додавајте го интегралното брашно, каранфилчето (но и не мора), растопениот квасец и останатите состојки. По потреба додавајте млака вода за да се добие посакуваното тесто.
  4. Ставете го тестото во намастен и набрашнет калап за куглов и оставете да стасува 2 часа.
  5. Печете во загреана рерна на 200 степени, околу 45 минути.
Пуслици со ореви
Дроб во кошулица
Рибја чорба од пастрмка (посно)
Динстани јунешки ребра
Динстано месо со печурки
Лут зелник
Лазањи со болоњезе сос
Овошна векна
Тарт со вишни
Интегрален колач од јаболки
Кростата од бадеми со мармалад
Потпечена зелка со наут
Тарт со праз
Интегрален ориз со пилешко и со шампињони
Пита со кисела зелка
Чоколадни кроасани
Посна пита со праз
Домашна пита со зелка (посно)
Филе Велингтон
Ленени погачици
Печен ослиќ со брокула
Селско месо со чадено свинско
Свинско со праз
Лимон-колач
Руски колач со афион
Туткана гибаница
Крем чорба од зеленчук
Пикантно свинско
Пита масленица
Куглов погача со сирење

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: