Рецепти
Кумановски колач Ана Ристеска

Лесен колач од кумановскиот крај кој е совршен спој на чоколадо и јаболка

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Јајце(4 )

Шеќер(400 Грама)

Масло(1/2 Чаша)

Јогурт(2 Чаши)

Брашно(200 Грама)

Какао(2 Супени лажици)

Прашок за печиво(1 Пакување)

Мелени ореви(100 Грама)

Црно чоколадо(150 Грама)

ПОДГОТОВКА

Овој рецепт се подготвува за помалку од 35 минути

  1. Во сад за матење се ставаат жолчките, им се додава 200 г шеќер и се матат.
  2. Потоа, се додаваат маслото, јогуртот, брашното, какаото и прашокот за печиво, па добро се меша.
  3. На тепсија се става хартија за печење, потоа се истура приготвената смеса и се  става да се пече, и тоа на 15 минути на 200 степени, колку да се запече.
  4. Додека колачот се запекува, се матат белките со 200 г шеќер, па им се додаваат 100 г мелени ореви и 4 изрендани јаболка.
  5. Смесата со белките се истура врз запечениот колач и се продолжува со печењето, но се намалува температурата на 160 степени.
  6. Колачот се прелева со стопено чоколадо и сече на правоаголници или форми по желба.
Баклава со јаболки
Лут зелник
Расолница
Колач со рогач
Лепчиња со лук и магдонос
Селско месо со чадено свинско
Свинско со праз
Мариниран ослиќ (посно)
Салата со компири и туна
Јагнешка чорба
Солени бомбици од сирење
Салата со урда и праз
Тава со карфиол и месо
Таан баклава
Печен ролат од свинско каре
Чорба од крап
Јагнешка чорба
Боранија со пилешко месо
Чорба од грав и чадена сланина
Крем бомбици
Гужвана баклава
Крем салата од пиперки и модри патлиџани
Зимница од везени пиперки
Јагнешко со бамји
Свечена слоевита салата
Шербет пита со јаболки
Бајадера со костени
Пита со фил од компир (посно)
Тава ориз на кочански начин
Телешка чорба

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: