Рецепти
Кумановски колач
Лесен колач од кумановскиот крај кој е совршен спој на чоколадо и јаболка
ТИП НА РЕЦЕПТ
ДесертТИП НА КУЈНА
Македонска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
6 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
5 - 35 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Јајце(4 )
Шеќер(400 Грама)
Масло(1/2 Чаша)
Јогурт(2 Чаши)
Брашно(200 Грама)
Какао(2 Супени лажици)
Прашок за печиво(1 Пакување)
Мелени ореви(100 Грама)
Црно чоколадо(150 Грама)
ПОДГОТОВКА
Овој рецепт се подготвува за помалку од 35 минути
- Во сад за матење се ставаат жолчките, им се додава 200 г шеќер и се матат.
- Потоа, се додаваат маслото, јогуртот, брашното, какаото и прашокот за печиво, па добро се меша.
- На тепсија се става хартија за печење, потоа се истура приготвената смеса и се става да се пече, и тоа на 15 минути на 200 степени, колку да се запече.
- Додека колачот се запекува, се матат белките со 200 г шеќер, па им се додаваат 100 г мелени ореви и 4 изрендани јаболка.
- Смесата со белките се истура врз запечениот колач и се продолжува со печењето, но се намалува температурата на 160 степени.
- Колачот се прелева со стопено чоколадо и сече на правоаголници или форми по желба.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во