Рецепти
Кускус со мешан зеленчук
Лесно јадење од варен зеленчук и кускус што ќе ве изненади со вкусот
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
ВегетаријанскиКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Кускус(300 Грама)
Лимон(1/2 )
Наут(200 грама, варен )
Црвен кромид(2 Главици)
Тиквичка(3 )
Морков(2 )
Грашок(100 грама, замрзнат )
Бистра зеленчукова супа(1 Децилитар)
Масло(3 Супени лажици)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 60 минути
- Кускусот ставете го во една тава и полијте го со 3 л зовриена вода со малку сол во која сте додале 2 лажици масло.
- Оставете да се згрутчи кускусот, а потоа раздвојте го со 2 виљушки и зачинете го со сокот од лимон и со исечканото нане.
- Излупете го кромидот и исечете го на тенки кришки; исчистете ги морковите и тиквичките, па исечете ги на тенки стапчиња.
- Останатото масло загрејте го во тава и пржете го кромидот, морковите и тиквичките. Полијте ги со половината од супата и варете ги 10 минути.
- Додајте ги сварениот наут (ако не е готов наутот, треба да отстои во вода преку ноќ и утредента да се вари) и грашакот, полијте ги со останатата топла супа во која сте го додале шафранот, посолете ја, додајте бибер и варете ја уште 10 минути.
- Тргнете ја тавата од оган и посипете го зеленчукот со исечканиот магдонос. Сервирајте го кускусот со зеленчукот.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во