Рецепти
Кускус со мешан зеленчук Ана Ѓорова

Лесно јадење од варен зеленчук и кускус што ќе ве изненади со вкусот

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Кускус(300 Грама)

Суво нане

Лимон(1/2 )

Наут(200 грама, варен )

Црвен кромид(2 Главици)

Тиквичка(3 )

Морков(2 )

Грашок(100 грама, замрзнат )

Бистра зеленчукова супа(1 Децилитар)

Масло(3 Супени лажици)

Шафран

Сол

Бибер

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 60 минути

  1. Кускусот ставете го во една тава и полијте го со 3 л зовриена вода со малку сол во која сте додале 2 лажици масло.
  2. Оставете да се згрутчи кускусот, а потоа раздвојте го со 2 виљушки и зачинете го со сокот од лимон и со исечканото нане.
  3. Излупете го кромидот и исечете го на тенки кришки; исчистете ги морковите и тиквичките, па исечете ги на тенки стапчиња.
  4. Останатото масло загрејте го во тава и пржете го кромидот, морковите и тиквичките. Полијте ги со половината од супата и варете ги 10 минути.
  5. Додајте ги сварениот наут (ако не е готов наутот, треба да отстои во вода преку ноќ и утредента да се вари) и грашакот, полијте ги со останатата топла супа во која сте го додале шафранот, посолете ја, додајте бибер и варете ја уште 10 минути.
  6. Тргнете ја тавата од оган и посипете го зеленчукот со исечканиот магдонос. Сервирајте го кускусот со зеленчукот.
Салата со соја и шампињони
Пита со блитва и со коприва
Посни крокети со спанаќ
Пита со карамелизирана тиква
Чорба без масло
Крокети од тиква и пармезан
Тарт со праз
Вегетаријански плескавици
Посна сарма со праз и шампињони
Топчиња од палента
Топчиња од зеленчук
Чоколадни бомбици со авокадо
Колач од дуњи
Ролнички со соја, праз и печурки
Шеќерни јаболки
Сос од грав и лук
Блага тиква со мед и ореви (посно)
Праз во рерна со козјо сирење
Печен карфиол со сладок компир
Похувани буковки
Ќофтиња од карфиол
Салата со карфиол и маслинки
Крем чорба од зеленчук
Топчиња со блитва
Чорба со блитва и кисела павлака
Проја мафини со брокула
Чорба со кисели краставички
Овесни колачиња со цимет и мед
Мафини со рибизли
Чорба со шампињони и кисела павлака

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: