Рецепти
Лахмаџун или турска пица
Турски специјалитет
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
Турска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
5 - 35 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Брашно(500 Грама)
Вода(300 Милилитри)
Сол(2 Кафени лажици)
Шеќер(1 Кафена лажица)
Мешано мелено месо(500 Грама)
Лук(3 Чешниња)
Кромид(5 Главици)
Кечап(100 Милилитри)
Доматно пире(100 Милилитри)
Свеж магдонос(1 Китка)
Црвен пипер(2 Кафени лажици)
Суво оригано(3 Кафени лажици)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 30 минути
- Ситно се сечкаат кромидот и лукот (може и да се изрендаат за да подобро се измешаат во смесата).
- Се додаваат во меленото месо, заедно со доматниот сос и салсата (може да се користат и ситно сечкани домати наместо салса).
- Се додаваат зачините и сето тоа се меси. Се додававаат и две лажици брашно за да смесата биде поцврста.
- Тестото се замесува слично како за пица и се расукува на тенки округли кори на кои се премачкува тенок слој од филот.
- Потоа се пече во рерна на 200°C околу 10 минути, додека да зарумени.
- Откако ќе се испече, се расекува на четвртинки, одозгора се става ситно сечкана марула или може рендана зелка, морков и друг зеленчук по избор, се цеди лимон врз сето тоа, се мота во ролат и се јаде во комбинација со ајран.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во