Рецепти
Лахмаџун или турска пица Ана Ристеска

Турски специјалитет

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Брашно(500 Грама)

Вода(300 Милилитри)

Сол(2 Кафени лажици)

Шеќер(1 Кафена лажица)

Мешано мелено месо(500 Грама)

Лук(3 Чешниња)

Кромид(5 Главици)

Кечап(100 Милилитри)

Доматно пире(100 Милилитри)

Свеж магдонос(1 Китка)

Црвен пипер(2 Кафени лажици)

Суво оригано(3 Кафени лажици)

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 30 минути

  1. Ситно се сечкаат кромидот и лукот (може и да се изрендаат за да подобро се измешаат во смесата).
  2. Се додаваат во меленото месо, заедно со доматниот сос и салсата (може да се користат и ситно сечкани домати наместо салса).
  3. Се додаваат зачините и сето тоа се меси. Се додававаат и две лажици брашно за да смесата биде поцврста.
  4. Тестото се замесува слично како за пица и се расукува на тенки округли кори на кои се премачкува тенок слој од филот.
  5. Потоа се пече во рерна на 200°C околу 10 минути, додека да зарумени.
  6. Откако ќе се испече, се расекува на четвртинки, одозгора се става ситно сечкана марула или може рендана зелка, морков и друг зеленчук по избор, се цеди лимон врз сето тоа, се мота во ролат и се јаде во комбинација со ајран.
Јафа бомбици
Банана лепче
Ванила бомбици
Колачиња со банана и урми
Пилешки дроб и срца
Рибја чорба од пастрмка (посно)
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Динстани јунешки ребра
Ќофтиња со праз
Потпечени ќофтиња со кашкавал
Експрес-пилешко со зеленчук
Пилешка тава со сланина
Тава со брокула и прокељ
Динстано месо со печурки
Пилешки џигер во пиво
Чорба без масло
Рибја чорба од ослич
Лазањи со болоњезе сос
Пилешко со лимон
Вкусна димена салама
Потпечена зелка со наут
Интегрален ориз со пилешко и со шампињони
Вегетаријански плескавици
Тава со свинско месо и печурки
Крем салата со колбаси
Пинџур со суви везени пиперки
Малиџано салата
Тестенини со сос од туна
Лепчиња со лук и магдонос

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: