Рецепти
Лахмаџун или турска пица Ана Ристеска

Турски специјалитет

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Брашно(500 Грама)

Вода(300 Милилитри)

Сол(2 Кафени лажици)

Шеќер(1 Кафена лажица)

Мешано мелено месо(500 Грама)

Лук(3 Чешниња)

Кромид(5 Главици)

Кечап(100 Милилитри)

Доматно пире(100 Милилитри)

Свеж магдонос(1 Китка)

Црвен пипер(2 Кафени лажици)

Суво оригано(3 Кафени лажици)

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 30 минути

  1. Ситно се сечкаат кромидот и лукот (може и да се изрендаат за да подобро се измешаат во смесата).
  2. Се додаваат во меленото месо, заедно со доматниот сос и салсата (може да се користат и ситно сечкани домати наместо салса).
  3. Се додаваат зачините и сето тоа се меси. Се додававаат и две лажици брашно за да смесата биде поцврста.
  4. Тестото се замесува слично како за пица и се расукува на тенки округли кори на кои се премачкува тенок слој од филот.
  5. Потоа се пече во рерна на 200°C околу 10 минути, додека да зарумени.
  6. Откако ќе се испече, се расекува на четвртинки, одозгора се става ситно сечкана марула или може рендана зелка, морков и друг зеленчук по избор, се цеди лимон врз сето тоа, се мота во ролат и се јаде во комбинација со ајран.
Кремаста паста со печурки без масло
Туна ќофтиња
Дроб во кошулица
Пилешки дроб и срца
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Динстани јунешки ребра
Ќофтиња со праз
Потпечени ќофтиња со кашкавал
Експрес-пилешко со зеленчук
Пилешка тава со сланина
Тава со брокула и прокељ
Динстано месо со печурки
Пилешки џигер во пиво
Лазањи со болоњезе сос
Пилешко со лимон
Француско „селско“ месо
Вкусна димена салама
Кнедли од џигер
Потпечена зелка со наут
Интегрален ориз со пилешко и со шампињони
Вегетаријански плескавици
Тава со свинско месо и печурки
Посна сарма со праз и шампињони
Пилешко во павлака
Филе Велингтон
Тестенини со сос од туна
Полнета пастрмка во црно вино (посно)
Ѓевречиња од мелено месо
Зелка на грчки начин

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: