Рецепти

Лава колач
Популарен десерт во високо престижните ресторани во Америка, но кој води потекло од Франција.
ТИП НА РЕЦЕПТ
ДесертТИП НА КУЈНА
ЕвропскиКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
6 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
5 - 35 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Путер(80 Грама)
Брашно(20 Грама)
Јајце(3 )
Шеќер(80 Грама)
Црно чоколадо(150 Грама)
Цимет(1/2 Кафена лажица)
ПОДГОТОВКА
Овој рецепт се подготвува за помалку од 10 минути
- Изматете ги јајцата со шеќерот, додајте ги брашното и циметот.
- Во меѓувреме стопте го путерот со чоколадото на пареа и додајте го на изматените јајца и брашно. Мешајте со лажица додека не се изедначи бојата.
- 6 калапчиња за печење премачкајте ги со путер и попрскајте ги со брашно. Наполнете ги со чоколадната смеса 1 сантиметар пред работ и ставете ги во замрзнувач најмалку 3 часа.
- Кога ќе сакате да ги испечете, во рерна затоплена на 210°C директно од замрзнувач печете ги 17 минути или помалку (зависи од рерната). Центарот на колачето не треба да биде испечен и кога ќе го пресечето колачето треба да излезе чоколадо, затоа внимавајте да не го препечете.
- Се сервира топло, со сладолед или некоја ладна крема или шлаг.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во