Рецепти
Лазањи со брокули
Вегетаријански лазањи со домашно тесто и сочен бешамел сос
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
ВегетаријанскиКОМПЛЕКСНОСТ
СредноСЕРВИРАЊЕ
6 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
65 - 120 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Брокула(600 Грама)
Брашно(380 Грама)
Јајце(3 )
Кромид(1 мала главица )
Млеко(1 Литар)
Путер(100 Грама)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 90 минути
- Со вилушка измешајте 300 грама од брашното со јајцата, една лажичка масло и малку сол. Потоа смесата месете ја со раце за да добиете меко и еластично тесто. Оставете го да отстои завиткано во фолија 15-тина минути.
- Потоа расукајте го тестото и исечете го на правоаголни лазањи.
- Брокулите сварете ги, исцедете ги и префрлете ги во тава со малку масло. Додајте ги исечканиот кромид, неколку гранчиња мајчина душичка и малку мајоран. Посипете ги со сол и пржете ги.
- Подгответе го бешамелот: во еден сад на оган измешајте 80 г брашно во 80 г врел путер, па кога ќе добиете бела, густа смеса, растворете ја со ладното млеко. Оставете го бешамелот да се вари 10 минути. На крајот посолете го.
- Намастете една тава, премачкајте го дното со малку бешамел и наредете еден слој од тестото. Прекријте го тестото со слој брокули и повторете ја постапката по истиот редослед додека да снемате материјал.
- Завршете со слој брокули, полијте ги со бешамел сос и одозгора изрендајте кашкавал и ставете ливчиња путер. Печете ги лазањите 30 минути на 200 степени.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во