Рецепти
Лазањи со брокули Ана Ѓорова

Вегетаријански лазањи со домашно тесто и сочен бешамел сос

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 90 минути

  1. Со вилушка измешајте 300 грама од брашното со јајцата, една лажичка масло и малку сол. Потоа смесата месете ја со раце за да добиете меко и еластично тесто. Оставете го да отстои завиткано во фолија 15-тина минути.
  2. Потоа расукајте го тестото и исечете го на правоаголни лазањи.
  3. Брокулите сварете ги, исцедете ги и префрлете ги во тава со малку масло. Додајте ги исечканиот кромид, неколку гранчиња мајчина душичка и малку мајоран. Посипете ги со сол и пржете ги.
  4. Подгответе го бешамелот: во еден сад на оган измешајте 80 г брашно во 80 г врел путер, па кога ќе добиете бела, густа смеса, растворете ја со ладното млеко. Оставете го бешамелот да се вари 10 минути. На крајот посолете го.
  5. Намастете една тава, премачкајте го дното со малку бешамел и наредете еден слој од тестото. Прекријте го тестото со слој брокули и повторете ја постапката по истиот редослед додека да снемате материјал.
  6. Завршете со слој брокули, полијте ги со бешамел сос и одозгора изрендајте кашкавал и ставете ливчиња путер. Печете ги лазањите 30 минути на 200 степени.
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Здрава проја со тиквички
Тарт со џем од малини
Шеќерни прженки
Пита со блитва и со коприва
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Посни крокети со спанаќ
Овесни колачиња
Тартуфи со суви сливи
Оревки
Сусам топчиња
Лут зелник
Тарт со вишни
Крокети од тиква и пармезан
Кнедли од крем сирење
Француско „селско“ месо
Кнедли од џигер
Енергетски залчиња од тиква
Тарт со праз
Пита со кисела зелка
Чај со брусница и зачини
Посна пита со праз
Домашна пита со зелка (посно)
Топчиња од палента
Потпечен карфиол
Здраво чоколадно лепче
Ленени погачици
Чоколадни брауни од тиква
Брза пита од тиква

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: