Рецепти
Лазањи со брокули Ана Ѓорова

Вегетаријански лазањи со домашно тесто и сочен бешамел сос

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 90 минути

  1. Со вилушка измешајте 300 грама од брашното со јајцата, една лажичка масло и малку сол. Потоа смесата месете ја со раце за да добиете меко и еластично тесто. Оставете го да отстои завиткано во фолија 15-тина минути.
  2. Потоа расукајте го тестото и исечете го на правоаголни лазањи.
  3. Брокулите сварете ги, исцедете ги и префрлете ги во тава со малку масло. Додајте ги исечканиот кромид, неколку гранчиња мајчина душичка и малку мајоран. Посипете ги со сол и пржете ги.
  4. Подгответе го бешамелот: во еден сад на оган измешајте 80 г брашно во 80 г врел путер, па кога ќе добиете бела, густа смеса, растворете ја со ладното млеко. Оставете го бешамелот да се вари 10 минути. На крајот посолете го.
  5. Намастете една тава, премачкајте го дното со малку бешамел и наредете еден слој од тестото. Прекријте го тестото со слој брокули и повторете ја постапката по истиот редослед додека да снемате материјал.
  6. Завршете со слој брокули, полијте ги со бешамел сос и одозгора изрендајте кашкавал и ставете ливчиња путер. Печете ги лазањите 30 минути на 200 степени.
Кремаста паста со печурки без масло
Туна ќофтиња
Дроб во кошулица
Пилешки дроб и срца
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Динстани јунешки ребра
Ќофтиња со праз
Потпечени ќофтиња со кашкавал
Експрес-пилешко со зеленчук
Пилешка тава со сланина
Тава со брокула и прокељ
Динстано месо со печурки
Пилешки џигер во пиво
Лазањи со болоњезе сос
Пилешко со лимон
Француско „селско“ месо
Вкусна димена салама
Кнедли од џигер
Потпечена зелка со наут
Интегрален ориз со пилешко и со шампињони
Вегетаријански плескавици
Тава со свинско месо и печурки
Посна сарма со праз и шампињони
Пилешко во павлака
Филе Велингтон
Тестенини со сос од туна
Полнета пастрмка во црно вино (посно)
Ѓевречиња од мелено месо
Зелка на грчки начин

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: