Рецепти
Леб од соја со сусам
Вкусно домашно лепче од соино и интегрално брашно и соино млеко
ТИП НА РЕЦЕПТ
ПојадокТИП НА КУЈНА
ВегетаријанскиКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
8 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
65 - 120 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Соино брашно(150 Грама)
Интегрално пченично брашно(850 Грама)
Млеко од соја(1/2 Чаша)
Квасец во прав(1 Пакување)
Вода(малку по потреба колку да се замеси тестото )
Сусам(3 Супени лажици)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 90 минути
- Двата вида брашно се мешаат со малку сол. Во помал сад се меша млакото млеко со квасецот и се остава на топло место да стаса. Потоа од брашното, квасецот и малку млака вода се замесува тесто. Добро се меси и се премачкува со масло.
- Тестото се става во земјен сад и се поклопува со капак. Се остава на топло место да стаса уште еден час.
- Стасаното тесто се меси уште еднаш со малку брашно, се формира леб, се премачкува со масло и се валка во сусам.
- Лебот се пече 15 минути во рерна загреана на 200 степени или 30 минути на 170 степени.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во