Рецепти
Леб од соја со сусам Ана Ѓорова

Вкусно домашно лепче од соино и интегрално брашно и соино млеко

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Соино брашно(150 Грама)

Интегрално пченично брашно(850 Грама)

Млеко од соја(1/2 Чаша)

Квасец во прав(1 Пакување)

Вода(малку по потреба колку да се замеси тестото )

Масло

Сусам(3 Супени лажици)

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 90 минути

  1. Двата вида брашно се мешаат со малку сол. Во помал сад се меша млакото млеко со квасецот и се остава на топло место да стаса. Потоа од брашното, квасецот и малку млака вода се замесува тесто. Добро се меси и се премачкува со масло.
  2. Тестото се става во земјен сад и се поклопува со капак. Се остава на топло место да стаса уште еден час.
  3. Стасаното тесто се меси уште еднаш со малку брашно, се формира леб, се премачкува со масло и се валка во сусам.
  4. Лебот се пече 15 минути во рерна загреана на 200 степени или 30 минути на 170 степени.
Салата со соја и шампињони
Пита со блитва и со коприва
Посни крокети со спанаќ
Пита со карамелизирана тиква
Чорба без масло
Крокети од тиква и пармезан
Тарт со праз
Вегетаријански плескавици
Посна сарма со праз и шампињони
Топчиња од палента
Топчиња од зеленчук
Чоколадни бомбици со авокадо
Колач од дуњи
Ролнички со соја, праз и печурки
Шеќерни јаболки
Сос од грав и лук
Блага тиква со мед и ореви (посно)
Праз во рерна со козјо сирење
Печен карфиол со сладок компир
Похувани буковки
Ќофтиња од карфиол
Салата со карфиол и маслинки
Крем чорба од зеленчук
Топчиња со блитва
Чорба со блитва и кисела павлака
Проја мафини со брокула
Чорба со кисели краставички
Овесни колачиња со цимет и мед
Мафини со рибизли
Чорба со шампињони и кисела павлака

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: