Рецепти
Леќа со мирис на ким и лимон Ана Ѓорова

Ароматичен ручек од леќа и зачини

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Леќа(400 Грама)

Бистра зеленчукова супа(1,5 Литар)

Морков(1 )

Целер(1 )

Кромид(1 Главица)

Ловоров лист(1 )

Лимон(1 )

Ким(1 Кафена лажица)

Маслиново масло(5 Супени лажици)

Сол

Бибер

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 80 минути

  1. Измијте го и исчистете го морковот, измијте го целерот и исчистете го кромидот. Изрендајте 2/3 од кората од лимонот.
  2. Подготвените состојки ставете ги во миксер и добро изматете ги. Префрлете ги во земјен сад, додајте 3 лажици масло, ловоровиот лист и кимот, па пржете ги кратко време.
  3. Леќата измијте ја, исцедете ја и додајте ја на сосот. Полијте ја со топлата зеленчукова супа, поклопете ја и варете ја на умерен оган околу 1 час. Мешајте ја повремено, а по потреба додајте уште супа.
  4. На крајот од варењето на леќата, посолете ја. Тргнете ја од оган, зачинете ја со неколку капки сок од лимон, со останатото масло и со биберот.
Јафа бомбици
Банана лепче
Ванила бомбици
Колачиња со банана и урми
Пилешки дроб и срца
Рибја чорба од пастрмка (посно)
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Динстани јунешки ребра
Ќофтиња со праз
Потпечени ќофтиња со кашкавал
Експрес-пилешко со зеленчук
Пилешка тава со сланина
Тава со брокула и прокељ
Динстано месо со печурки
Пилешки џигер во пиво
Чорба без масло
Рибја чорба од ослич
Лазањи со болоњезе сос
Пилешко со лимон
Вкусна димена салама
Потпечена зелка со наут
Интегрален ориз со пилешко и со шампињони
Вегетаријански плескавици
Тава со свинско месо и печурки
Крем салата со колбаси
Пинџур со суви везени пиперки
Малиџано салата
Тестенини со сос од туна
Лепчиња со лук и магдонос

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: