Рецепти
Лења пита со јаболка
Бабин рецепт за лења пита со фил од рендани јаболки и шеќер
ТИП НА РЕЦЕПТ
ДесертТИП НА КУЈНА
Бабина кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
8 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Путер(250 Грама)
Шеќер(450 Грама)
Брашно(500 Грама)
Прашок за печиво(1/2 )
Јајце(3 )
Јаболко(1,5 Килограм)
Ванилин шеќер(1 )
Цимет(1 )
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 60 минути
- Изматете 1 јајце со 2 жолчки и 250 грама шеќер, па додајте го путерот и брашното измешано со прашакот за печиво.
- Тестото поделете го на два дела. Првиот дел развлечете го и внимателно распоредете го на дното на плехот.
- Јаболката изрендајте ги, исцедете ги добро и наредете ги врз тестото. Посипете ги со 100 грама шеќер, пакетче ванилин шеќер и пакетче цимет.
- Врз јаболката нанесете ја другата половина од тестото и печете го колачот во загрена рерна на 200 степени околу 20-тина минути.
- Изматете 2 белки со 100 грама шеќер, премачкајте ја полупечената пита и продолжете со печење уште 20 минути на 150 степени.
- Одозгора на оладената, готова пита наросете шеќер во прав и пресечете ја на коцки.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во