Рецепти
Лепчиња со лук и магдонос
Домашни лепчиња со одличен вкус. Послужете ги со пинџур или со вашето омилено јадење или намаз.
ТИП НА РЕЦЕПТ
УжинаТИП НА КУЈНА
Македонска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Брашно(450 Грама)
Сол(1 Кафена лажица)
Шеќер(1 Кафена лажица)
Вода(180 мл млака )
Јогурт(90 мл на собна температура )
Масло(3 Супени лажици)
Лук(1 Главица)
Магдонос(1/2 Китка)
Чили сос(малку по желба )
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 40 минути
- Од брашното, солта, шеќерот, млаката вода, јогуротот и 3 лажици масло замесете тесто и оставете го 1 час да отстои.
- Потоа размесете го и поделете го на 4 дела.
- Секој дел расукајте го со дебелина по желба, обликувајте ги лепчињата и премачкајте ги со мешавина од блендирани лук, магдонос, 4-5 лажици масло и малку чили сос по желба.
- Веднаш печете ги во рерна на 240°C околу 10 минути колку да добијат златеста боја.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во