Рецепти
Лешник карамел бомбици
Лесни карамел бомбици кои се одлични за секоја пригода
ТИП НА РЕЦЕПТ
ДесертТИП НА КУЈНА
Бабина кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
6 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Шеќер(150 Грама)
Вода(80 Милилитри)
Путер(80 Грама)
Мелени лешници(150 Грама)
Мелени бисквити(100 Грама)
Чоколадо од какао(100 Грама)
Масло(2 Супени лажици)
Карамел(бонбони меки 250 Грама)
Лешник(30 )
ПОДГОТОВКА
Овој рецепт се подготвува за помалку од 40 минути
- Водата и шеќерот ставете ги да зовријат, потоа варете 3-4 минути, а потоа додајте го путерот и тргнете од оган.
- Откако путерот ќе се растопи додајте ги мелените лешници и бисквитите. Се промешајте за смесата да се соедини, а потоа оставете да се излади.
- Карамелите ставете ги 4-5 секунди во микробранова печка да омекнат. Секоја карамела развлечете ја во криг со пречник од 4 см. На средината ставете еден лешник, потоа затворете ја карамелата и формирајте бомбица.
- Озладената смеса поделете ја на 30 делови. Од секој дел направете исто како за карамел бомбиците и во средината ставете ја карамел бомбицата, потоа затворете и формирајте бомбица.
- Чоколадата растопете ја со маслото, секоја бомбица свалкајте ја во растопена чоколада, потоа оставете чоколадата да се стегне и декорирајте по вкус.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во