Рецепти
Лешник ванилици со брусница и суво грозје
Многу едноставни, а превкусни колачиња кои одлично одат со чаша млеко или кафе
ТИП НА РЕЦЕПТ
ДесертТИП НА КУЈНА
Бабина кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
10 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
5 - 35 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Маргарин(150 Грама)
Шеќер(150 Грама)
Жолчка од јајце(2 )
Сол(1 Прстофат)
Брашно(200 Грама)
Мелени лешници(100 Грама)
Суво грозје(75 Грама)
Брусница(100 Грама)
Рум(125 Милилитри)
Шеќер во прав(50 Грама)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 20 минути + 60 минути што треба да отстои тестото во фрижидер
- Сувото грозје оставете го да кисне во румот преку ноќ.
- Од маргаринот, шеќерот, жолчките, солта, брашното и мелените лешници замесете меко тесто.
- Завиткајте го во фолија и оставете го да се лади во фрижидер 60 минути.
- Рерната загрејте ја на 200 степени.
- Од тестото расукајте кора со дебелина од од 1,5 см.
- Сечете ја кората на крукчиња (ако немате сад за форми, може со врвот од чаша за ракија).
- Наредете ги во плех со намастена хартија за печење и печете ги во загреаната рерна околу 15 минути.
- Во меѓувреме брусниците (од тегла, а може и мармалад) измиксирајте ги со сувото грозје од румот.
- Секои две колачиња од рамната страна залепете ги со филот од брусница.
- Повторете ја постапката со сите ванилици и одозгора посипете ги со шеќер во прав и послужете ги во соодветен голем сад.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во