Рецепти
Лешник ванилици со брусница и суво грозје Ана Ѓорова

Многу едноставни, а превкусни колачиња кои одлично одат со чаша млеко или кафе

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Маргарин(150 Грама)

Шеќер(150 Грама)

Жолчка од јајце(2 )

Сол(1 Прстофат)

Брашно(200 Грама)

Мелени лешници(100 Грама)

Суво грозје(75 Грама)

Брусница(100 Грама)

Рум(125 Милилитри)

Шеќер во прав(50 Грама)

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 20 минути + 60 минути што треба да отстои тестото во фрижидер

  1. Сувото грозје оставете го да кисне во румот преку ноќ.
  2. Од маргаринот, шеќерот, жолчките, солта, брашното и мелените лешници замесете меко тесто.
  3. Завиткајте го во фолија и оставете го да се лади во фрижидер 60 минути.
  4. Рерната загрејте ја на 200 степени.
  5. Од тестото расукајте кора со дебелина од  од 1,5 см.
  6. Сечете ја кората на крукчиња (ако немате сад за форми, може со врвот од чаша за ракија).
  7. Наредете ги во плех со намастена хартија за печење и печете ги во загреаната рерна околу 15 минути.
  8. Во меѓувреме брусниците (од тегла, а може и мармалад) измиксирајте ги со сувото грозје од румот.
  9. Секои две колачиња од рамната страна залепете ги со филот од брусница.
  10. Повторете ја постапката со сите ванилици и одозгора посипете ги со шеќер во прав и послужете ги во соодветен голем сад.
Посни колачи со локум
Дроб во кошулица
Пилешки дроб и срца
Шарена обланда
Погачки со џем од сливи
Торта со јаболки и бисквити
Манџа со џигер
Посни медени колачи
Евтин колач со јаболко (посно)
Ќофтиња со праз
Пилешки џигер во пиво
Интегрален колач од јаболки
Ролат со кокос
Пита со кисела зелка
Куглов со ореви и чоколадо
Пача
Тава со свинско месо и печурки
Пинџур со суви везени пиперки
Малиџано салата
Посна пита со праз
Домашна пита со зелка (посно)
Благи кифлички со вино
Ленени погачици
Салата со праз и сирење
Посен колач со јаболко и банана
Сир тостерки
Кокос коцки
Штрудлички со јаболко (посно)
Колач со јаболко
Туткана гибаница

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: