Рецепти
Лешник ванилици со брусница и суво грозје Ана Ѓорова

Многу едноставни, а превкусни колачиња кои одлично одат со чаша млеко или кафе

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Маргарин(150 Грама)

Шеќер(150 Грама)

Жолчка од јајце(2 )

Сол(1 Прстофат)

Брашно(200 Грама)

Мелени лешници(100 Грама)

Суво грозје(75 Грама)

Брусница(100 Грама)

Рум(125 Милилитри)

Шеќер во прав(50 Грама)

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 20 минути + 60 минути што треба да отстои тестото во фрижидер

  1. Сувото грозје оставете го да кисне во румот преку ноќ.
  2. Од маргаринот, шеќерот, жолчките, солта, брашното и мелените лешници замесете меко тесто.
  3. Завиткајте го во фолија и оставете го да се лади во фрижидер 60 минути.
  4. Рерната загрејте ја на 200 степени.
  5. Од тестото расукајте кора со дебелина од  од 1,5 см.
  6. Сечете ја кората на крукчиња (ако немате сад за форми, може со врвот од чаша за ракија).
  7. Наредете ги во плех со намастена хартија за печење и печете ги во загреаната рерна околу 15 минути.
  8. Во меѓувреме брусниците (од тегла, а може и мармалад) измиксирајте ги со сувото грозје од румот.
  9. Секои две колачиња од рамната страна залепете ги со филот од брусница.
  10. Повторете ја постапката со сите ванилици и одозгора посипете ги со шеќер во прав и послужете ги во соодветен голем сад.
Јафа бомбици
Банана лепче
Овошен киноа појадок
Сиров чоколаден тарт
Кремаста паста со печурки без масло
Овесни палачинки со банана
Банана залчиња
Туна ќофтиња
Ванила бомбици
Здрава проја со тиквички
Колачиња со банана и урми
Посни колачи со локум
Пуслици со ореви
Баклава со јаболки
Шеќерни прженки
Пилешки дроб и срца
Салата со соја и шампињони
Шарена обланда
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Рибја чорба од пастрмка (посно)
Смути од јапонски јаболки и круши
Торта со јаболки и бисквити
Ролат од локум (посно)
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Посни медени колачи
Динстани јунешки ребра
Овесни колачиња
Тартуфи со суви сливи
Евтин колач со јаболко (посно)

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: