Рецепти
Летна мусака Ана Ѓорова

Вкусна мусака со месо, тиквички, модри патлиџани и блитва. Пријатно јадење!

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Мешано мелено месо(1 Килограм)

Тиквичка(5 со средна големина )

Модар патлиџан(2 )

Кромид(4 Главици)

Лук(4-5 Чешниња)

Блитва(околу 15 листа )

Ориз(80 Грама)

Масло(300 Милилитри)

Павлака(100 Милилитри)

Јајце(4 )

Вода(800 Милилитри)

Сол

Бибер

Вегета

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 60 минути

  1. Кромидот го сечкаме и го ставаме во тенџере на оган со 200 мл масло и 100 мл вода, сол и го пржиме.
  2. Откако ќе се испржи, го додаваме месото и продолжуваме да пржиме додека се соедини убаво.
  3. Потоа ја сечкаме блитвата и ја додаваме во тенџерето, па пржиме уште 10 минути.
  4. На крај ги додаваме оризот и зачините и мешаме убаво да се соедини.
  5. Потоа на премачкана тава со масло ги редиме исечканите тиквички и црниот патлиџан, па ставаме од смесата со месо и ја повторуваме постапката.
  6. Ја полеваме со вода и ја ставаме да се пече во загреана рерна околу 40 минути.
  7. При крај ја вадиме тавата и ја полеваме со претходно приготвените јајца и павлаката, па уште 10 минути ја оставаме во рерната да се запече.
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Здрава проја со тиквички
Тарт со џем од малини
Шеќерни прженки
Пита со блитва и со коприва
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Посни крокети со спанаќ
Овесни колачиња
Тартуфи со суви сливи
Оревки
Сусам топчиња
Лут зелник
Тарт со вишни
Крокети од тиква и пармезан
Кнедли од крем сирење
Француско „селско“ месо
Кнедли од џигер
Енергетски залчиња од тиква
Тарт со праз
Пита со кисела зелка
Чај со брусница и зачини
Посна пита со праз
Домашна пита со зелка (посно)
Топчиња од палента
Потпечен карфиол
Здраво чоколадно лепче
Ленени погачици
Чоколадни брауни од тиква
Брза пита од тиква

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: