Рецепти
Лимон ролат
Освежителен десерт со ванила пудинг, кафе и бадеми со арома на лимон
ТИП НА РЕЦЕПТ
ДесертТИП НА КУЈНА
Балканска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
СредноСЕРВИРАЊЕ
8 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
65 - 120 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Јајце((за пандишпан) 6 )
Лимон((за пандишпан) 1 )
Шеќер((за пандишпан) 7 Супени лажици)
Брашно((за пандишпан) 5 Супени лажици)
Мелени бадеми((за пандишпан) 3 Супени лажици)
Ванилин шеќер((за пандишпан) 1 )
Прашок за печиво((за пандишпан) 1 )
Шеќер((за фил) 3 Супени лажици)
Мед((за фил) 2 Супени лажици)
Инстант кафе во прав((за фил) 1 Супена лажица)
Млеко((за фил) 200 Милилитри)
Путер((за фил) 100 Грама)
Шеќер во прав((за фил) 100 Грама)
Маргарин((за фил) 50 Грама)
Јајце((за фил) 3 )
Мелени бадеми((за фил) 3 Супени лажици)
Пудинг од ванила((за фил) во прав 1 Пакување)
ПОДГОТОВКА
Овој рецепт се подготвува за помалку од 70 минути
- Започнуваме со подготовка на пандишпанот. Во сад за матење ги ставаме јајцата и шеќерот и матиме со миксер додека шеќерот не се растопи.
- На ситната страна од рендето во садот рендаме кора од лимон. Ги додаваме брашното, мелените бадеми, прашокот за печиво и ванилиниот шеќер и мешаме додека смесата не се соедини.
- Ја нанесуваме смесата во тава за печење обложена со хартија, тавата ја ставаме во рерна и печеме 30 минути на 180 степени. Тавата ја вадиме од рерна, го вадиме пандишпанот од тавата и во навлажнета кујнска крпа го свиткуваме ролатот.
- Започнуваме со подготовка на филот. Во сад за матење со миксер ги матиме јајцата и медот. Во садот со шеќерот ги додаваме инстант кафето и 70 мл млеко и промешуваме.
- Во тенџере ги ставаме прашокот за пудинг, преостанатото млеко, размешаното инстант кафе и изматените јајца и промешуваме. Го ставаме тенџерто на оган, непрекинато мешаме и вариме додека кремот не ја добие потребната густина.
- Во садот за матење со путерот и маргаринот го додаваме шеќерот во прав и матиме со миксер додека смесата не стане пенаста. Ги додаваме изладениот крем од тенџерето и мелените бадеми и матиме додека филот не се соедини.
- Омекнатиот пандишпан го одвиткуваме од крпата и му ја одлепуваме хартијата. Го премачкуваме пандишпанот со фил и со помош на хартијата виткаме ролат. Го ставаме ролатот на послужавник и го премачкуваме со преостанатиот фил.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во