Рецепти
Лиснати погачки Ана Ѓорова

Домашно лиснато печиво што може да го послужите како додаток со секакви јадења или како предјадење за гостите

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Вода(1 Чаша)

Масло(1 филџан )

Оцет(1 Супена лажица)

Сол

Брашно(по потреба )

Маргарин(1 коцка )

Јајце(1 )

Сусам

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 3 часа

  1. Се замесува тесто од брашно, една чаша вода, еден филџан масло, една лажица оцет и малку сол.
  2. Добро се меси и потоа се расукува кора.
  3. Маргаринот се дели на 4 дела. Кората се мачка со 1/4 од маргаринот, потоа се преклопува од двете страни и се остава во фрижидер да отстои 30 минути.

01

4. Повторно се расукува кора и таа се премачкува со маргарин, па се преклопува исто како првиот пат и се остава во фрижидер да отстои 30 минути.

5. Истото се повторува уште двапати.

6. На крајот се расукува кора и таа се сече во форма на четириаголници.

02

7. Секој четириаголник се преклопува и се реди во подмачкана тепсија.

8. Одозгора така преклопените четириаголници се премачкуваат со изматено јајце, па им се наросува сусам.

9. Се печат 30 минути на 200 степени.

Пита со блитва и со коприва
Рибја чорба од пастрмка (посно)
Посни крокети со спанаќ
Чорба без масло
Рибја чорба од ослич
Лут зелник
Крокети од тиква и пармезан
Кнедли од крем сирење
Тарт со праз
Пита со кисела зелка
Пача
Пинџур со суви везени пиперки
Посна пита со праз
Домашна пита со зелка (посно)
Топчиња од палента
Потпечен карфиол
Топчиња од зеленчук
Ролнички со соја, праз и печурки
Праз во рерна со козјо сирење
Печен карфиол со сладок компир
Похувани буковки
Ќофтиња од карфиол
Туткана гибаница
Крем чорба од зеленчук
Солен куглов со шунка
Пита масленица
Куглов погача со сирење
Топчиња со блитва
Солени бомбици од сирење
Бабини кифлички

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: