Рецепти
Локумадес Ана Ристеска

Грчки крофнички прелиени со шербет кои се служат со цимет, ореви, шеќер во прав, чоколаден прелив или било што сакате

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Кисела павлака(200 Милилитри)

Брашно(200 Грама)

Јајце(1 )

Шеќер(2 чаши + уште малку за тестото )

Сол

Вода(1 Чаша)

ПОДГОТОВКА

Овој рецепт се подготвува за помалку од 40 минути

  1. Во длабок сад се става киселата павлака, а во чашата од павлаката се става брашното, кое се додава во садот, потоа се додава едно јајце, малку шеќер и сол. Матиме со жица за матење да се соединат состојките.
  2. Во тенџере се става масло, кога маслото добро ќе се загрее со мала лажица земаме од смесата и ставаме во маслото, па добиваме мали крофнички.
  3. Крофничките ги оставаме да се изладат додека го приготвуваме шербетот. Во мало тенџере ставаме 1 чаша вода и 2 чаши шеќер да зовријат.
  4. Шербетот се става во фрижидер да се излади. Крофничките се потопуваат во шербетот.
  5. По желба може да додадете шеќер во прав и цимет.
Рибја чорба од пастрмка (посно)
Ролат од локум (посно)
Пиле печено во млеко
Пилешка тава со сланина
Сусам топчиња
Динстано месо со печурки
Рибја чорба од ослич
Пилешко со лимон
Потпечена зелка со наут
Крем салата со колбаси
Триаголници со јаболки и ореви
Рум касато
Корнфлекс пита
Пилешка мусака со сос од рузмарин
Солен куглов со шунка
Колач со три слоја
Пита масленица
Брза салата од брокула
Свинско со свежи буковки
Јагнешко печено со пиво
Риба полнета со праз (посно)
Обланди со бисквити и чоколадо
Коцки со какао
Солени бомбици со маслинки
Чоколадни урми
Бела салата
Полнет крап во рерна
Коцки од гриз и праз
Пита со месо и ајвар
Погача со кулен

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: