Рецепти
Локумадес
Грчки крофнички прелиени со шербет кои се служат со цимет, ореви, шеќер во прав, чоколаден прелив или било што сакате
ТИП НА РЕЦЕПТ
ДесертТИП НА КУЈНА
Балканска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
6 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Кисела павлака(200 Милилитри)
Брашно(200 Грама)
Јајце(1 )
Шеќер(2 чаши + уште малку за тестото )
Вода(1 Чаша)
ПОДГОТОВКА
Овој рецепт се подготвува за помалку од 40 минути
- Во длабок сад се става киселата павлака, а во чашата од павлаката се става брашното, кое се додава во садот, потоа се додава едно јајце, малку шеќер и сол. Матиме со жица за матење да се соединат состојките.
- Во тенџере се става масло, кога маслото добро ќе се загрее со мала лажица земаме од смесата и ставаме во маслото, па добиваме мали крофнички.
- Крофничките ги оставаме да се изладат додека го приготвуваме шербетот. Во мало тенџере ставаме 1 чаша вода и 2 чаши шеќер да зовријат.
- Шербетот се става во фрижидер да се излади. Крофничките се потопуваат во шербетот.
- По желба може да додадете шеќер во прав и цимет.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во