Рецепти
Локумадес Ана Ристеска

Грчки крофнички прелиени со шербет кои се служат со цимет, ореви, шеќер во прав, чоколаден прелив или било што сакате

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Кисела павлака(200 Милилитри)

Брашно(200 Грама)

Јајце(1 )

Шеќер(2 чаши + уште малку за тестото )

Сол

Вода(1 Чаша)

ПОДГОТОВКА

Овој рецепт се подготвува за помалку од 40 минути

  1. Во длабок сад се става киселата павлака, а во чашата од павлаката се става брашното, кое се додава во садот, потоа се додава едно јајце, малку шеќер и сол. Матиме со жица за матење да се соединат состојките.
  2. Во тенџере се става масло, кога маслото добро ќе се загрее со мала лажица земаме од смесата и ставаме во маслото, па добиваме мали крофнички.
  3. Крофничките ги оставаме да се изладат додека го приготвуваме шербетот. Во мало тенџере ставаме 1 чаша вода и 2 чаши шеќер да зовријат.
  4. Шербетот се става во фрижидер да се излади. Крофничките се потопуваат во шербетот.
  5. По желба може да додадете шеќер во прав и цимет.
Банана лепче
Крофни
Домашен сендвич сладолед
Туна ќофтиња
Здрава проја со тиквички
Посни колачи со локум
Тарт со џем од малини
Баклава со јаболки
Пилешки дроб и срца
Пита со блитва и со коприва
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Посни крокети со спанаќ
Погачки со џем од сливи
Торта со јаболки и бисквити
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Посни медени колачи
Пита со карамелизирана тиква
Овесни колачиња
Тартуфи со суви сливи
Евтин колач со јаболко (посно)
Ќофтиња со праз
Потпечени ќофтиња со кашкавал
Колач со круши и бадеми
Оревки
Пилешка тава со сланина
Тава со брокула и прокељ
Чорба без масло
Рибја чорба од ослич
Овесни барови со јаворов сируп

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: