Рецепти
Македонска тава од зеленчук
Македонска зеленчукова тава. Одличен и лесен ручек за целото семејство
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
Македонска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
12 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
65 - 120 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Свежи шампињони(300 Грама)
Кромид(1 Главица)
Модар патлиџан(2 )
Тиквичка(1 )
Сирење(150 Грама)
Рендан кашкавал(50 Грама)
Домат(3 )
Лук(1 Чешне)
ПОДГОТОВКА
Овој рецепт се подготвува за помалку од 70 минути
- Во тава со масло ги запржуваме ситно сечканиот кромид и лук, се додаваат и печурките кои малку се пропржуваат, па додаваме малку од црниот пипер и мешавината зачини.
- Во меѓувреме модрите патлиџани се лупат и се сечат на тркалца и се солат, па се потпекуваат во тава околу 10 минути.
- Доматите ги рендаме и ги посипуваме со босилокот, магдоност и со солта, а тиквичките ги лупиме и ги сечеме на тркалца.
- Во огноотпорен сад ги редиме состојките по следниот редослед: половина од смесата со печурки, па ги редиме модрите патлиџани, половина од доматите, тиквичките ги ставаме сите, редиме сирење сечено на кришки и повторуваме се додека не ги исцрпиме сите состојки (на крај завршуваме со рендан кашкавал).
- Тавата ја покриваме со фолија и печеме околу 40 минути во загреана рерна ма 150 степени. 10 минути пред крај ја тргаме фолијата за да се запече.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во