Рецепти
Македонска тава од зеленчук Ана Ристеска

Македонска зеленчукова тава. Одличен и лесен ручек за целото семејство

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
ПОДГОТОВКА

Овој рецепт се подготвува за помалку од 70 минути

  1. Во тава со масло ги запржуваме ситно сечканиот кромид и лук, се додаваат и печурките кои малку се пропржуваат, па додаваме малку од црниот пипер и мешавината зачини.
  2. Во меѓувреме модрите патлиџани се лупат и се сечат на тркалца и се солат, па се потпекуваат во тава околу 10 минути.
  3. Доматите ги рендаме и ги посипуваме со босилокот, магдоност и со солта, а тиквичките ги лупиме и ги сечеме на тркалца.
  4. Во огноотпорен сад ги редиме состојките по следниот редослед: половина од смесата со печурки, па ги редиме модрите патлиџани, половина од доматите, тиквичките ги ставаме сите, редиме сирење сечено на кришки и повторуваме се додека не ги исцрпиме сите состојки (на крај завршуваме со рендан кашкавал).
  5. Тавата ја покриваме со фолија и печеме околу 40 минути во загреана рерна ма 150 степени. 10 минути пред крај ја тргаме фолијата за да се запече.
Јафа бомбици
Банана лепче
Овошен киноа појадок
Сиров чоколаден тарт
Кремаста паста со печурки без масло
Овесни палачинки со банана
Банана залчиња
Туна ќофтиња
Ванила бомбици
Здрава проја со тиквички
Колачиња со банана и урми
Посни колачи со локум
Пуслици со ореви
Баклава со јаболки
Шеќерни прженки
Пилешки дроб и срца
Салата со соја и шампињони
Шарена обланда
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Рибја чорба од пастрмка (посно)
Смути од јапонски јаболки и круши
Торта со јаболки и бисквити
Ролат од локум (посно)
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Посни медени колачи
Динстани јунешки ребра
Овесни колачиња
Тартуфи со суви сливи
Евтин колач со јаболко (посно)

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: