Рецепти
Мармалад од грозје со јаболки Ана Ѓорова

Необичен и вкусен овошен мармалад од бело грозје и јаболки

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Бело грозје(1 Килограм)

Јаболко(2 )

Шеќер(400 Грама)

Лимон(1/2 )

Ракија(1 мала чашка )

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 90 минути

  1. Јаболките излупете ги и отстранете им ги дршките и семките, па исечете ги на коцкички.
  2. Ставете ги во тенџере со сокот од лимон и грозјето. Гответе ги околу 30 минути.
  3. Ставете ја содржината од тенџерето во цедалка за добро да го процедите целиот сок од овошјето.
  4. Сокот ставете го во тенџере на оган со шеќерот и добро измешајте го.
  5. Додајте ја и ракијата, па гответе уште 40 минути. Со дрвена лажица отстранувајте ја пената што се прави при варењето.
  6. На крај од варењето, проверете ја густината на мармаладот – капнете пола лажичка во стаклена чинија.
  7. Мармаладот претурете го во стерилизирани тегли, добро прицврстете ги со капак и превртете ги наопаку.
Јафа бомбици
Банана лепче
Овошен киноа појадок
Сиров чоколаден тарт
Кремаста паста со печурки без масло
Овесни палачинки со банана
Банана залчиња
Туна ќофтиња
Ванила бомбици
Здрава проја со тиквички
Колачиња со банана и урми
Посни колачи со локум
Пуслици со ореви
Баклава со јаболки
Шеќерни прженки
Пилешки дроб и срца
Салата со соја и шампињони
Шарена обланда
Бомбици со суви кајсии и со лешници
Рибја чорба од пастрмка (посно)
Смути од јапонски јаболки и круши
Торта со јаболки и бисквити
Ролат од локум (посно)
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Посни медени колачи
Динстани јунешки ребра
Овесни колачиња
Тартуфи со суви сливи
Евтин колач со јаболко (посно)

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: