Рецепти
Медалјони во тиквички Ана Ѓорова

Летен ручек

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Свинско филе(400 Грама)

Буковка (печурка)(300 Грама)

Тиквичка(2 )

Кромид(1 Главица)

Домат(2 )

Кашкавал(200 Грама)

Брашно(по потреба )

Путер(по потреба )

Сечкан магдонос(1 Супена лажица)

Сол

Бибер

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 50 минути

  1. Свинското филе се чисти од жили и од мрснотија, па се сече на медалјони.
  2. Кромидот и печурките се сечат на коцкички.
  3. Едниот домат се лупи и ситно се сечка, а другиот сосе кората се сече на кругови.
  4. Тиквичките се мијат, им се отсекуваат краевите, па со помош на нож за лупење се сечат на тенки ливчиња.
  5. Месото се зачинува по вкус и се пропржува во врел путер додека зарумени. Се вади од маснотијата и се остава на топло.
  6. Во мрснотијата од месото се пржат кромидот и буковките околу 10 минути.
  7. Се додава доматот, зачини по вкус и се динста додека омекнат печурките.
  8. Пред крај се додава лажица брашно, па се продолжува со готвење, со непрекинато мешање, додека се згусне.
  9. Смесата се претура во огноотпорен намастен сад.
  10. Кашкавалот се сече на листови со големина на медалјоните.
  11. На работната површина се вкрстуваат два листа тиквички. Се прекриваат со парче кашкавал, па се става медалјон.
  12. Краевите на тиквичката се преклопуваат, па „пакетчето“ се превртува во тавата, така што завршетоците да бидат одоздола.
  13. На истиот начин се обликуваат преостанатите медалјони.
  14. Медалјоните се втиснуваат во смесата со печурки и се покриваат со кругови домат. Одозгора им се ренда уште кашкавал и се посипуваат со магдонос.
  15. Се запекува во загреана рерна на 180°C, 30 минути.
Јафа бомбици
Банана лепче
Ванила бомбици
Колачиња со банана и урми
Пилешки дроб и срца
Рибја чорба од пастрмка (посно)
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Динстани јунешки ребра
Ќофтиња со праз
Потпечени ќофтиња со кашкавал
Експрес-пилешко со зеленчук
Пилешка тава со сланина
Тава со брокула и прокељ
Динстано месо со печурки
Пилешки џигер во пиво
Чорба без масло
Рибја чорба од ослич
Лазањи со болоњезе сос
Пилешко со лимон
Вкусна димена салама
Потпечена зелка со наут
Интегрален ориз со пилешко и со шампињони
Вегетаријански плескавици
Тава со свинско месо и печурки
Крем салата со колбаси
Пинџур со суви везени пиперки
Малиџано салата
Тестенини со сос од туна
Лепчиња со лук и магдонос

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: