Рецепти
Медењаци Ана Ѓорова

Кружни домашни колачиња кои совршено одат во комбинација со шолја кафе

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Путер(140 Грама)

Шеќер(100 Грама)

Брашно(300 Грама)

Жолчка од јајце(3 )

Мед(3 Супени лажици)

Сода бикарбона(1 Кафена лажица)

Каранфилче(0.5 Кафена лажица)

ПОДГОТОВКА

За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 30 минути

  1. Путерот изматете го добро со жица за матење заедно со жолчките од јајце. Додајте шеќер, неколку зрна каранфил и брашно и замесете мазно тесто.
  2. Во тестото додајте сода бикарбона и мед и развијте го до дебелина од 1 сантиметар.
  3. Од тестото оформете крукчиња со кружен сад за оформување колачи или пак со врвот од обична стаклена чаша.
  4. Подмачкајте плех со масло и ставете ги круговите од тестото и печете ги на умерена температура додека убаво не потемнат. Испечените медењаци е најдобро да ги оставите 2 до 3 дена да отстојат на собна температура.
Весела торта
Пуслици со ореви
Посни медени колачи
Суви колачи со лешници
Овошна векна
Колач од дуњи
Шеќерни јаболки
Лимон-колач
Руски колач со афион
Чоколаден куглоф
Туткана гибаница
Посен колач со кафе
Посен колач со мармалад од сливи
Колач со медени срца
Цимет ролнички со бадеми
Жолт куглов колач
Бисквит торта со јаболки
Пудинг колач со јаболки
Колач од моркови со крем
Чоколаден колач со јаболки и ореви
Еврејски колач
Француски штангли
Штангли со костен и чоколадо
Алегро колач
Бабин колач со јаболко
Блум штангли
Шербет пита со јаболки
Баклава со рогач и јаболки
Улутма од ореви
Лешник коцки

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: