Рецепти
Медењаци
Кружни домашни колачиња кои совршено одат во комбинација со шолја кафе
ТИП НА РЕЦЕПТ
ДесертТИП НА КУЈНА
Балканска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
10 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
5 - 35 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Путер(140 Грама)
Шеќер(100 Грама)
Брашно(300 Грама)
Жолчка од јајце(3 )
Мед(3 Супени лажици)
Сода бикарбона(1 Кафена лажица)
Каранфилче(0.5 Кафена лажица)
ПОДГОТОВКА
За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 30 минути
- Путерот изматете го добро со жица за матење заедно со жолчките од јајце. Додајте шеќер, неколку зрна каранфил и брашно и замесете мазно тесто.
- Во тестото додајте сода бикарбона и мед и развијте го до дебелина од 1 сантиметар.
- Од тестото оформете крукчиња со кружен сад за оформување колачи или пак со врвот од обична стаклена чаша.
- Подмачкајте плех со масло и ставете ги круговите од тестото и печете ги на умерена температура додека убаво не потемнат. Испечените медењаци е најдобро да ги оставите 2 до 3 дена да отстојат на собна температура.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во