Рецепти
Медени коцки со џем од кајсии Ана Ѓорова

Преубави медени коцки со чоколадо, а џемот од кајсии им дава посебно киселкаст вкус

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Вода(250 Милилитри)

Шеќер(250 Грама)

Брашно(250 Грама)

Мед(2 Супени лажици)

Масло(1 Супена лажица)

Маргарин(1 Супена лажица)

Прашок за печиво(1/2 Пакување)

Сода бикарбона(1/2 Супена лажица)

Какао(1 Супена лажица)

Цимет(1 Кафена лажица)

Џем од кајсии(5 Супени лажици)

Црно чоколадо(1 Пакување)

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 30 минути

  1. Во еден сад се ставаат 250 г шеќер со 250 мл вода, па се додаваат медот, 1 лажица масло и 1 лажица маргарин. Се меша.
  2. Потоа се додаваат и сувите состојки – брашното, сода бикарбона, какаото и циметот. Се меша додека да се добие изедначена смеса.
  3. Се истура во тепсија бр. 28 подмачкана или покриена со хартија за печење и се става во загреана рерна да се пече 20 минути на 200 степени.
  4. Откако ќе се испече, се вади од тепсијата и се остава да се излади. Изладен колачот се премачкува со џемот од кајсии.
  5. Чоколадото се крши на коцки и со малку масло и малку млеко се растопува на рингла. Потоа со него се прелива целиот колач, па се сече на коцки со големина по желба.
Посни колачи со локум
Дроб во кошулица
Пилешки дроб и срца
Шарена обланда
Погачки со џем од сливи
Торта со јаболки и бисквити
Манџа со џигер
Посни медени колачи
Евтин колач со јаболко (посно)
Ќофтиња со праз
Пилешки џигер во пиво
Интегрален колач од јаболки
Ролат со кокос
Пита со кисела зелка
Куглов со ореви и чоколадо
Пача
Тава со свинско месо и печурки
Пинџур со суви везени пиперки
Малиџано салата
Посна пита со праз
Домашна пита со зелка (посно)
Благи кифлички со вино
Ленени погачици
Салата со праз и сирење
Посен колач со јаболко и банана
Сир тостерки
Кокос коцки
Штрудлички со јаболко (посно)
Колач со јаболко
Туткана гибаница

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: