Рецепти
Медени коцки со џем од кајсии
Преубави медени коцки со чоколадо, а џемот од кајсии им дава посебно киселкаст вкус
ТИП НА РЕЦЕПТ
ДесертТИП НА КУЈНА
Бабина кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
12 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
5 - 35 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Вода(250 Милилитри)
Шеќер(250 Грама)
Брашно(250 Грама)
Мед(2 Супени лажици)
Масло(1 Супена лажица)
Маргарин(1 Супена лажица)
Прашок за печиво(1/2 Пакување)
Сода бикарбона(1/2 Супена лажица)
Какао(1 Супена лажица)
Цимет(1 Кафена лажица)
Џем од кајсии(5 Супени лажици)
Црно чоколадо(1 Пакување)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 30 минути
- Во еден сад се ставаат 250 г шеќер со 250 мл вода, па се додаваат медот, 1 лажица масло и 1 лажица маргарин. Се меша.
- Потоа се додаваат и сувите состојки – брашното, сода бикарбона, какаото и циметот. Се меша додека да се добие изедначена смеса.
- Се истура во тепсија бр. 28 подмачкана или покриена со хартија за печење и се става во загреана рерна да се пече 20 минути на 200 степени.
- Откако ќе се испече, се вади од тепсијата и се остава да се излади. Изладен колачот се премачкува со џемот од кајсии.
- Чоколадото се крши на коцки и со малку масло и малку млеко се растопува на рингла. Потоа со него се прелива целиот колач, па се сече на коцки со големина по желба.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во