Рецепти
Мрзлива пита со вишни
Топла пита со вишни
ТИП НА РЕЦЕПТ
ДесертТИП НА КУЈНА
Македонска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
65 - 120 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Замрзнати вишни(300 Грама)
Шеќер(150 Грама)
Путер(180 Грама)
Вода(100 Милилитри)
Брашно(200 Грама)
Шеќер во прав(50 Грама)
ПОДГОТОВКА
Овој рецепт се подготвува за помалку од 90 минути
- Се мешаат вишните (исчистени од семките) и шеќерот за филот.
- За тестото се мешаат брашното со путер и млака вода и се замесува.
- Се остава да отстои во фрижидер еден час и потоа се дели на два еднакви дела.
- Со поголемиот дел се обложува дното и страните на садот за печење, се става филот со вишните.
- Се покрива со остатокот од тестото, се лепат ивиците, се боцка на неколку места и се пече во загреана рерна на 200 степени додека не порумени.
- Печената пита се посипува со шеќер во прав и се служи топла.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во