Рецепти
Октопод во сос од домати Ана Ѓорова

Ручек за љубителите на морските плодови

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Октопод(1 килограм мали )

Домат(500 Грама)

Магдонос(1 Китка)

Маслиново масло(1 Децилитар)

Црвен пипер

Лук(2 Чешниња)

Сол

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 70 минути

  1. Исчистете ги октоподите и измијте ги.
  2. Загрејте го маслото во тава, додајте го исечканиот лук и пропржете го.
  3. Октоподите набодете ги на голема виљушка и ставајте ги 2-3 пати во врелото масло.
  4. Исцедете ги и оставете ги настрана.
  5. Кога сите ќе бидат готови, ставете ги во голема намастена тава со 3 лажици масло од пржењето.
  6. Излупете ги доматите и исечкајте ги, па додајте ги на октоподите.
  7. Прекријте ја тавата со масна хартија и заврзете ја тавата со конец.
  8. Поклопете ја тавата со капак и варете ги октоподите на тивок оган 45 минути.
  9. Отстранете ги капакот и хартијата, зачинете ги октоподите со 1 лажица исечкан магдонос, 1 лажица лут црвен пипер и малку сол, измешајте ги и оставете ги на оган сè додека не се згусне сосот.
Јафа бомбици
Банана лепче
Ванила бомбици
Колачиња со банана и урми
Пилешки дроб и срца
Рибја чорба од пастрмка (посно)
Пиле печено во млеко
Манџа со џигер
Динстани јунешки ребра
Ќофтиња со праз
Потпечени ќофтиња со кашкавал
Експрес-пилешко со зеленчук
Пилешка тава со сланина
Тава со брокула и прокељ
Динстано месо со печурки
Пилешки џигер во пиво
Чорба без масло
Рибја чорба од ослич
Лазањи со болоњезе сос
Пилешко со лимон
Вкусна димена салама
Потпечена зелка со наут
Интегрален ориз со пилешко и со шампињони
Вегетаријански плескавици
Тава со свинско месо и печурки
Крем салата со колбаси
Пинџур со суви везени пиперки
Малиџано салата
Тестенини со сос од туна
Лепчиња со лук и магдонос

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: