Рецепти
Омлет со морски плодови
Богат омлет со ракчиња и школки
ТИП НА РЕЦЕПТ
ПојадокТИП НА КУЈНА
ИнтернационалниКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
5 - 35 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Школки(200 Грама)
Ракчиња(200 Грама)
Јајце(4 )
Домат(1 )
Зелена пиперка(1 )
Кромид(1 Главица)
Шунка(150 Грама)
Сирење(150 Грама)
Кашкавал(200 Грама)
Свеж магдонос(1 Китка)
Сол(1 Прстофат)
Бибер(1 Прстофат)
ПОДГОТОВКА
За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 20 минути
- Во подлабок сад изматете ги јајцата со вилушка, ставете сол и бибер по вкус и оставете ги настрана.
- Исечкајте ја на ситно пиперката и половина од кромидот, а шунката, сирењето и кашкавалот на коцки и измешајте ги во друг сад.
- Една половина од доматот исечете на кругови, а останатиот дел на коцки и додајте го во садот со кромидот, пиперката, сирењето, кашкавалот и шунката.
- Додајте ги и морските ракчиња.
- Школките исчистете ги и оставете ги настрана.
- На оган ставете тава за пржење и во неа 2 – 3 супени лажици масло да се загрее.
- Во садот со јајцата додајте исечкан магдонос, останатиот зеленчук и ракчињата. Промешајте убаво и истурете ја смесата во загреаниот сад и протресете ја тавата. Врз омлетот ставете ги исчистените школки и пржете неколку минути додека не зарумени јајцето, а потоа послужете.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во