Рецепти
Ориз со праз и печурки
Може да го послужите како гарнир со главното јадење или да го подготвите за лесна вечера
ТИП НА РЕЦЕПТ
ВечераТИП НА КУЈНА
ВегетаријанскиКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
5 - 35 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Ориз(200 Грама)
Црвена зелка(2 Листови)
Кромид(3 Главици)
Праз(1 страк )
Свежи шампињони(400 Грама)
Масло(2 Супени лажици)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 30 минути
- Исчистете го оризот и сварете го во посолена вода.
- Исчистете го кромидот и исечете го на коцки. Шампињоните измијте ги и исечете ги на парчиња, а празот, исто така, измијте го, исчистете го и исечете го на крукчиња.
- Ставете го маслото во поголем сад и оставете добро да се загрее. Потоа додајте ги кромидот и шампињоните, малку пропржете ги, мешајќи, па полијте ги со 150 мл вода. Зачинете со сол и бибер.
- Додајте ги оризот, празот и исечканите листови црвена зелка. Зачинете повторно по вкус со сол и бибер, а на крајот додајте ја изренданата кора од лимон. Добро измешајте го јадењето, оставете го да се вари на тивко и сервирајте го.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во