Рецепти
Ориз со праз и печурки Ана Ѓорова

Може да го послужите како гарнир со главното јадење или да го подготвите за лесна вечера

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Ориз(200 Грама)

Црвена зелка(2 Листови)

Кромид(3 Главици)

Праз(1 страк )

Свежи шампињони(400 Грама)

Масло(2 Супени лажици)

Рендана кора од лимон

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 30 минути

  1. Исчистете го оризот и сварете го во посолена вода.
  2. Исчистете го кромидот и исечете го на коцки. Шампињоните измијте ги и исечете ги на парчиња, а празот, исто така, измијте го, исчистете го и исечете го на крукчиња.
  3. Ставете го маслото во поголем сад и оставете добро да се загрее. Потоа додајте ги кромидот и шампињоните, малку пропржете ги, мешајќи, па полијте ги со 150 мл вода. Зачинете со сол и бибер.
  4. Додајте ги оризот, празот и исечканите листови црвена зелка. Зачинете повторно по вкус со сол и бибер, а на крајот додајте ја изренданата кора од лимон. Добро измешајте го јадењето, оставете го да се вари на тивко и сервирајте го.
Салата со соја и шампињони
Пита со блитва и со коприва
Посни крокети со спанаќ
Пита со карамелизирана тиква
Чорба без масло
Крокети од тиква и пармезан
Тарт со праз
Вегетаријански плескавици
Посна сарма со праз и шампињони
Топчиња од палента
Топчиња од зеленчук
Чоколадни бомбици со авокадо
Колач од дуњи
Ролнички со соја, праз и печурки
Шеќерни јаболки
Сос од грав и лук
Блага тиква со мед и ореви (посно)
Праз во рерна со козјо сирење
Печен карфиол со сладок компир
Похувани буковки
Ќофтиња од карфиол
Салата со карфиол и маслинки
Крем чорба од зеленчук
Топчиња со блитва
Чорба со блитва и кисела павлака
Проја мафини со брокула
Чорба со кисели краставички
Овесни колачиња со цимет и мед
Мафини со рибизли
Чорба со шампињони и кисела павлака

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: