Одлична освежителна торта за летните денови која можете да ја подготвите со овошје по избор
ТИП НА РЕЦЕПТ
ДесертТИП НА КУЈНА
Балканска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
СредноСЕРВИРАЊЕ
10 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минутиБрашно(за тестото 175 Грама)
Прашок за печиво(за тестото 1 Кафена лажица)
Јајце(за тестото 3 )
Путер(омекнат за тестото 175 Грама)
Шеќер во прав(за тестото 175 Грама)
Екстракт од ванила(за тестото 1 Кафена лажица)
Цреши(за цреша филот 200 Грама)
Вода(за цреша филот 50 Милилитри)
Шеќер во прав(за цреша филот 50 Грама)
Нишесте (пченкарен скроб)(за цреша филот 2 Кафени лажици)
Кокосово брашно(за кокос филот 50 Грама)
Маскарпоне сирење(за кокос филот 450 Грама)
Екстракт од ванила(за кокос филот 1 Кафена лажица)
Шеќер во прав(за кокос филот 1 Супена лажица)
Овој рецепт се подготвува за помалку од 6о минути
- За тестото ставете ги брашното и прашокот за печиво во сад и мешајте со миксер заедно со сите останати состојки за тесто. Сипете го тестото во сад и печете го 30-35 минути на 170 степени. Оладената кора поделете ја на 2 дела.
- Доланата кора премачкајте ја со филот од црешите кои сте ги вареле во вода и шеќер и сте ги згуснале со густин.
- Врз овој фил премачкајте половина од кремот од кокосово брашно помешано со маскарпоне, ванила и шеќер во прав.
- Поклопете со другата кора и премачкајте ја цела торта со останатиот дел од филот со кокос.