Рецепти
Овошни колачиња Ана Ристеска

Овој рецепт може да се подготви и со џем од праска или слива

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Брашно(800 Грама)

Шеќер(1 Супена лажица)

Масло(1 Чаша)

Квасец(1/2 )

Маргарин(1/2 )

Јаболко(2 )

Круша(2 )

Џем од кајсии(3 Супени лажици)

Ванила во прав(1 Пакување)

Гриз(1 Супена лажица)

Свеж сок од лимон

Шеќер во прав

ПОДГОТОВКА

Овој рецепт се подготвува за помалку од 80 минути

  1. Во сад се ставаат брашното, шеќерот, квасецот и маслото, потоа се замесува тесто со вода, со средна тврдина. Во друг сад на овошјето му се отсранува лушпата, се сечка на ситни коцкички во кои се ставаат гризот, ванилата и сокот од лимон. Сето тоа убаво се промешува и се трга на страна.
  2. Од замесеното тесто се расукува четвртеста кора. На средината на кората се става маргарин исечен на листови (едната половина од маргаринот) и кората се преклопува од сите страни за да се добие квадрат.
  3. Постапката се повторува уште еднаш или додека се потроши и другата половина од маргаринот. По третпат се расукува четвртаста кора и со нож за пица се сече целата кора на еднакви квадратчиња.
  4. Секое квадратче се премачкува со џем и врз него се става од овошјето. Потоа, квадратчето се преклопува и се притиска лесно со прсти на краевите за да се залепи.
  5. Така приготвените колачиња се редат во подмачкан плех, се оставаат да нараснат.
  6. Откако ќе стасаат колачињата, се печат во рерна на 180 степени од 30 до 40 минути. На крај испечени, додека се топли се посипуваат со шеќер во прав.
Пуслици со ореви
Дроб во кошулица
Рибја чорба од пастрмка (посно)
Динстани јунешки ребра
Динстано месо со печурки
Лут зелник
Лазањи со болоњезе сос
Овошна векна
Тарт со вишни
Интегрален колач од јаболки
Кростата од бадеми со мармалад
Потпечена зелка со наут
Тарт со праз
Интегрален ориз со пилешко и со шампињони
Пита со кисела зелка
Чоколадни кроасани
Посна пита со праз
Домашна пита со зелка (посно)
Филе Велингтон
Ленени погачици
Печен ослиќ со брокула
Селско месо со чадено свинско
Свинско со праз
Лимон-колач
Руски колач со афион
Туткана гибаница
Крем чорба од зеленчук
Пикантно свинско
Пита масленица
Куглов погача со сирење

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: