Рецепти
Овошно желе со јогурт
Вкусен и декоративен десерт од јагоди за секаква пригода
ТИП НА РЕЦЕПТ
ДесертТИП НА КУЈНА
ЕвропскиКОМПЛЕКСНОСТ
СредноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Јогурт(5 Децилитри)
Јагоди(200 Грама)
Белка од јајце(4 )
Шеќер(200 Грама)
Желатин(10 Грама)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 40 минути
- Желатинот потопете го во ладна вода.
- Во тенџере на оган загрејте ги јогуртот и шеќерот, но не ги зовривајте.
- Тргнете ги од оган, додајте го исцедениот желатин и растопете го со брзо мешање во загреаната смеса. Потоа оставете да се олади.
- Белките со миксер изматете ги во цврст снег и измешајте ги со смесата од јогурт и со 100 грама од ситно сечканите јагоди.
- Целата смеса префрлете ја во калап за колачи и оставете ја 3 часа во фрижидер да се стврдне.
- Потоа внимателно превртете ја врз чинија и декорирајте ја со шлаг и со преостанатите јагоди.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во