Рецепти
Паеља со пилешко и морски плодови
Традиционално морско јадење со потекло од Шпанија што се подготвува лесно и брзо
ТИП НА РЕЦЕПТ
РучекТИП НА КУЈНА
ЕвропскиКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
4 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
40 - 60 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Пилешко месо(1 Килограм)
Ориз(250 Грама)
Школки(10 )
Ракчиња(10 )
Грашок(100 Грама)
Лимон(1 )
Кромид(50 Грама)
Лук(2 Главици)
Домат(100 Грама)
Црни маслинки(8-10 )
Масло(4 Супени лажици)
Шафран(1 Кафена лажица)
Сув босилек(1 Кафена лажица)
Сол(1 Прстофат)
ПОДГОТОВКА
За подготовка на овој рецепт се потребни помалку од 50 минути
- Исечете го пилешкото месо на 5-6 парчиња, посолете ги и пропржете ги на малку масло.
- Кога месото ќе омекне, додајте исечкан кромид, лук, домат, маслинки, грашак, школки и ракчиња.
- Во меѓувреме во поголема тава растопете маргарин и пржете го оризот, зачинете го со босилек, шафран и сол.
- Згответе ја пилешката супа и прелијте ја врз оризот, додајте го месото и морските плодови, а потоа гответе додека водата не испари и оризот не биде готов.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во