Рецепти
Панакота со јагоди
Италијански непечен десерт со свежи јагоди што треба да го испробате
ТИП НА РЕЦЕПТ
ДесертТИП НА КУЈНА
Италијанска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
6 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
5 - 35 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Јагоди(450 Грама)
Млеко(1/2 Чаша)
Желатин(1 )
Сол(1/8 Кафена лажица)
Шеќер(1/3 Чаша)
Екстракт од ванила(1 Кафена лажица)
Хопла(1 и пол чаша )
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 35 минути
- Јагодите измијте ги, исчистете ги и изблендирајте ги додека добиете кремаста смеса.
- Во средно тенџере додајте го млекото. Додајте го желатинот и оставете го да отстои 10-тина минути.
- Во тенџерето со млеко додајте сол, шеќер и јагодите. Ставете го тенџерето врз рингла на силен оган и мешајте беспрекинато околу 2 минути.
- Мешајќи, постепено додавајте ја ванилата и хоплата (слатката павлака).
- Смесата тргнете ја од оган и оставете ја настрана целосно да се олади или кога малку ќе се олади, ставете ја во фрижидер.
- Оладената смеса ставете ја во кружни калапи, покријте ги со фолија и оставете ги најмалку 4 часа во фрижидер или преку ноќ.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во