Рецепти
Панетоне божиќен колач
Сладок колач со потекло од Италија, кој се подготвува традиционално за новогодишните и божиќни празници
ТИП НА РЕЦЕПТ
ДесертТИП НА КУЈНА
Италијанска кујнаКОМПЛЕКСНОСТ
ЛесноСЕРВИРАЊЕ
6 лицаВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА
140 - 250 минути
0
/
5
СОСТОЈКИ Конвертор
Квасец(1/2 )
Жолчка од јајце(6 )
Млеко(250 Милилитри)
Брашно(600 Грама)
Шеќер(175 Грама)
Сол(1 Прстофат)
Маргарин(200 Грама)
Суво грозје(75 Грама)
Коњак(40 Милилитри)
ПОДГОТОВКА
За овој рецепт се потребни помалку од 150 минути
- Квасецот растворете го во млакото млеко и оставете го да отстои 10 минути.
- Брашното, шеќерот и солта измешајте ги, додајте го квасецот и млекото, жолчките, растопениот маргарин и замесете меко тесто.
- Држете го тестото покриено на топло место околу 30 минути.
- Сувото грозје, кандираното овошје и црешите (плодовите земете ги од слатко од цреши) прелијте ги со коњакот.
- Рерната загрејте ја на 180 степени.
- Стасаното тесто замесете го повторно со овошјето од коњакот.
- Ставете го во огругол, намастен калап (18 см) кој ќе го зголемите по должина со тоа што ќе му ставите 15 см висока пергамент хартија.
- Колачот печете го околу 90 минути во загреаната рерна, може и да го покриете го со алуминиумска фолија.
- На крајот посипете го со шеќер во прав.
Калкулатор за мерни единици
Тежина
во
Волумен
во
Должина
во
Температура
во