Рецепти
Панетоне божиќен колач Ана Ѓорова

Сладок колач со потекло од Италија, кој се подготвува традиционално за новогодишните и божиќни празници

ТИП НА РЕЦЕПТ

ТИП НА КУЈНА

КОМПЛЕКСНОСТ

СЕРВИРАЊЕ

ВРЕМЕ ЗА ПОДГОТОВКА


0 / 5
СОСТОЈКИ Конвертор

Квасец(1/2 )

Жолчка од јајце(6 )

Млеко(250 Милилитри)

Брашно(600 Грама)

Шеќер(175 Грама)

Сол(1 Прстофат)

Маргарин(200 Грама)

Суво грозје(75 Грама)

Кандирана кора од портокал

Цреши

Коњак(40 Милилитри)

ПОДГОТОВКА

За овој рецепт се потребни помалку од 150 минути

  1. Квасецот растворете го во млакото млеко и оставете го да отстои 10 минути.
  2. Брашното, шеќерот и солта измешајте ги, додајте го квасецот и млекото, жолчките, растопениот маргарин и замесете меко тесто.
  3. Држете го тестото покриено на топло место околу 30 минути.
  4. Сувото грозје, кандираното овошје и црешите (плодовите земете ги од слатко од цреши) прелијте ги со коњакот.
  5. Рерната загрејте ја на 180 степени.
  6. Стасаното тесто замесете го повторно со овошјето од коњакот.
  7. Ставете го во огругол, намастен калап (18 см) кој ќе го зголемите по должина со тоа што ќе му ставите 15 см висока пергамент хартија.
  8. Колачот печете го околу 90 минути во загреаната рерна, може и да го покриете го со алуминиумска фолија.
  9. На крајот посипете го со шеќер во прав.
Колач со круши и бадеми
Лазањи со болоњезе сос
Кростата од бадеми со мармалад
Домашни равиоли со сирење
Канелони со пилешко месо
Ролнички со моцарела
Макарони салата со горгонзола
Домашни канелони со печурки и бешамел сос
Тиквички на милански начин
Фетучини со лосос сос
Кростата со кокос и чоколадо
Лазањи со печурки
Црвен песто сос
Пепероната
Брускети со тиквички
Пилешки ражничи со песто сос
Салата од макарони со кисели краставички и сирење
Шпагети со ќофтиња
Фритата со домати и пиперки
Семифредо со чоколадо
Лимончело
Полнети модри патлиџани
Капоната
Чиабата леб
Сладолед тирамису
Фокача џеновезе
Италијански ќофтиња
Тортелини со пилешко и песто
Домашна наполетанска пица
Бонет

Остави коментар

Вашата имејл адреса нема да биде објавена. *

*

 
User registration is not enabled

Најави се

Како регистриран корисник ќе можете да: